Macaristan, Dünya Savaşı Endişesiyle NATO'nun "Deliliğine" Mesafe mi Koyuyor? Macaristan, Dünya Savaşı Endişesiyle NATO'nun "Deliliğine" Mesafe mi Koyuyor?

Filistinli yetkililerin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Filistin seçimlerini erteleme olasılığına ilişkin açıklamaları artarken, erteleme görüşüne itiraz eden Hamas ve diğer guruplarda seslerini yükseltti.

Mahmud Abbas'ın Özel Temsilcisi Nebil Şaas'ın seçimlerin ertelenme ihitmalinin olduğunu açıklamasının ardından, İsrail resmi yayın kuruluşu KAN, Filistin Yönetimi'nden bir yetkilinin şu sözlerini aktardı: 'Mahmud Abbas, konuyla ilgili bu hafta Ramallah'ın Mukata kentinde bir dizi görüşme yaptığı halde henüz erteleme kararı almamış olsa da, Filistin'de bir ay sonra yapılması planlanan milletvekili seçimlerinin ertelenme olasılığı yüzde 90'a oranında'

İsrail kanalı KAN, son günlerde Devlet Başkanı Abbas'a yakın çevresinden seçimlerin ertelenmesi için baskı yapıldığını bildirdi. Bunun sebebinin ise Fetih'in bölünmüş bir şekilde seçime girmesi ve Hamas'ın seçimlerde öne geçme endişesi olduğu belirtildi. Bu da Filistin Yönetimi ile İsrail ve ABD yönetimi arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyecek.

KAN'ın Filistinli kaynaklardan aktardığı habere göre, seçimleri ertelemeye yönelik en büyük çabalar Filistin yönetimindeki Abbas'a yakın yetkililer tarafından gösteriliyor. Kaynaklar bu isimler arasında Sivil İşler Bakanı Hüseyin eş-Şeyh ve Filistin İstihbarat Teşkilatı Başkanı Macid Ferec'in yanı sıra, seçimlerin şu anda yapılmasına karşı olan diğer Fetih yetkilileri ve güvenlik teşkilatı başkanlarının yer aldığını bildirdi.

Filistin liderliğinin önümüzdeki birkaç gün içinde Devlet Başkanı Mahmud Abbas başkanlığında, seçimlerin yapılmasına ilişkin seçenekleri incelemek amacıyla uzun bir toplantı yapacağı bildirildi. Toplantının önümüzdeki ayın başlarındaki seçim kampanyasından önce düzenlenmesi bekleniyor. Ayrıca seçimleri erteleme kararının da propaganda çalışmaları başlamadan önce verilmesi gerektiği görüşü hakim. Filistinli yetkililerden şu ana kadar yapılan açıklamalarda seçim tarihine Kudüs'ün yer alması şartına bağlı olduğu vurgulandı. Bu tavır, seçimlerin ertelenmesinin planlandığına yönelik görüşün güçlenmesine yol açtı.

"Kudüs olmadan seçim olmaz'

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu Üyesi Vasıl Ebu Yusuf, Kudüs'ün yaklaşan seçimlere katılmasının, kutsal şehir için ciddi riskleri içeren bu dönemde özel bir önem kazandığını, grupların tutumunun net ve aynı olduğunu belirterek, "Kudüs olmadan seçim olmaz' dedi. Ebu Yusuf, Perşembe günü Filistin'in Sesi radyosuna verdiği röportajda, liderliğin Kudüs'te seçimlerin yapılmasını engellememesi için İsrail'e baskı yapmaya yönelik uluslararası çabaların sonucunu beklediğini kaydetti. Ayrıca, seçim sürecinin aksamasından veya engellenmesinden işgalci gücü sorumlu tuttu.

Filistin yönetimi, sorunu çözmeye ilişkin arabuluculara yaptığı açıklamada, özellikle Avrupa ve Filistin tahminleri İsrail'in Filistinlilerin Doğu Kudüs'te seçim yapmasına izin vermeyeceğini gösterdiği için İsrail'in yanıtını uzun bir süre bekleyemeyeceğini bildirdi.

Diğer taraftan, Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye dün İngiltere'yi, diğer Filistin şehirlerindekine benzer şekilde, Kudüs'te Filistin seçimlerinin yapılmasına, aday olmaya ve oy kullanmasına ve uluslararası gözlemcilerin Filistin topraklarına erişmesine izin vermesi için İsrail'e baskı yapmaya çağırdı. Filistin Başbakanı'nın çağrısı, Başbakanın dün Kudüs'teki İngiltere Başkonsolosu Philip Hall ve beraberindeki heyetin katılımıyla, İngiltere'de kabine işlerinden sorumlu Bakan Michael Gove ile Ramallah'taki ofisinde yaptığı görüşmede geldi.

Filistin Başbakanı görüşmesinde şu açıklamayı yaptı:

"Kudüs'te seçimlerin yapılması ulusal ve siyasi bir zorunluluktur. Mesele sadece seçmenlerin sayısı ve katılma haklarıyla ilgili değil, daha ziyade İsrail'in Kudüs'ün ve Kudüslülerin Filistinli siyasi ve ulusal yapının içinde olduğunu kabul etmesiyle ilgili. Ayrıca, Kudüslülerin kendi şehirleri ve bölgelerinde aday olmalarına ve oy kullanmalarına izin vermeye yönelik imzalanan anlaşmalara uymalarıyla alakalı.'

Başbakan Istiyye, siyasi zorluklarla mücadele etmek için kurumlarda demokrasinin tekrar rayına oturtulması amacı taşıdığı ve bu nedenle Filistinlilerin yüksek bir çıkarı olarak görüldüğü için liderliğin tüm Filistin topraklarında seçim yapma kararlılığını vurguladı.

Kudüs, egemenlikle ilgili siyasi ve yasal bir çatışmayı özetliyor. Ancak Fetih'in Kudüs'e ilişkin tutumu, seçimlerin "bir gün bile" ertelenmesini reddeden Hamas'ın tutumunu yansıtmıyor. Hamas seçimler ertelenirse bunun büyük bir hayal kırıklığına neden olacağını savunuyor.

Filistinliler arasında da seçimlerin ertelenmesi konusunda bölünmeler yaşanıyor. Fetih Hareketi, Kudüs'ün geri plana atılmaması gerektiğini belirtirken Hamas ise Kudüs'ün seçimleri ertelemek için bir bahane olduğunu ve meselenin oldu bitti şeklinde bir kabule değil, İsrail ile bir çatışmaya dönüşmesi gerektiğini savunuyor. Hamas Hareketi Başkanı'nın Yurtdışı Yardımcısı Musa Ebu Merzuk, 'Kudüs'te işgalle yapılan seçim savaşı, işgalciye irademizi dayattığımız diğer savaşlar gibi' dedi. Merzuk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Filistin seçimlerinin yapılması gereken ulusal bir hak olduğunu ve seçim sürecine ilişkin kararların hiçbir şekilde işgalci gücün elinde olmaması gerektiğini vurguladı.