Muslim Port Haber Merkezi | Sevde Köse
Afrika kıtasındaki yoksulluğun ve az gelişmişliğin nedenlerini şiddet ve siyasi istikrarsızlığa bağlayan Birleşmiş Milletler raporlarının ve Dünya Bankası çalışmalarının yayınlandığı şu süreçte; siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri, çoğunluğu Afrika ve Güney Asya'da olmak üzere dünya nüfusunun 1.3 milyarını etkileyen şiddet, savaş ve yoksulluk gerçeğinden insanları kurtarmaya katkıda bulunabilecek, vizyon ve çözümlere herkesin katılmasına olanak tanıyacak bir dönemi sabırsızlıkla bekliyor.
Afrika kıtasındaki yoksulluğun ve az gelişmişliğin nedenlerini şiddet ve siyasi istikrarsızlığa bağlayan Birleşmiş Milletler raporlarının ve Dünya Bankası çalışmalarının yayınlanmasıyla birlikte siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları, herkesin algılara ve çözümlere katılmasına olanak tanıyan bir dönemi sabırsızlıkla bekliyor. Bu, çoğu Afrika ve Güney Asya'da olmak üzere dünya nüfusunun 1,3 milyarını etkileyen şiddet, savaş ve yoksulluk bataklığından insanların kurtarılmasına katkıda bulunabilir.
Afrika, yaklaşık 30.2 milyon kilometrekare yüzölçümüyle dünyanın en büyük ikinci kıtasıdır. Üzerinde bir milyardan fazla insanın yaşadığı Afrika kıtası; iç savaşlar, askeri darbeler ve büyük ölçüde kıtlık ve hastalıklarla bilinmektedir.
2024 yılında Doğu'dan Batı’ya Afrika kıtası; Sahra Altı Afrika'daki güç ve nüfuz merkezlerindeki değişikliklerin yanı sıra savaşlar, isyanlar, şiddet ve darbelerin ardından yoğun bir seçim takvimine tanık olacak.
Aşağıdaki raporda Al Jazeera Net, 2024 yılının ilk aylarında seçimlere tanık olan ve aynı yılın ilerleyen dönemlerinde seçim yapılacak olan Afrika ülkelerinin bir listesini sunmaktadır.
Raporda bu ülkelerin yaşadığı en önemli sorunlar ve siyasi sürecin olayların gidişatını ve bölgenin geleceğini nasıl etkileyeceği ortaya konuluyor.
Seçimlerin yapıldığı ülkeler:
Komorlar: Gazali Osman İçin Yeni Bir Dönem
2024 yılı ocak ayında Komorlar'da cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Aynı ayın 17'sinde %64'ün üzerinde bir oranla Gazali Osman'ın seçimi kazandığı açıklandı. Oy verme ve sayım işlemlerine yönelik muhalefetin eleştirileri üzerine, cumhurbaşkanının rakip adayları seçim sonuçlarının iptal edilmesini talep etti.
Gazali Osman'ın, 1999 yılında gerçekleşen askeri darbe sonrasında geçici başkan Taceddin Bin Said Masonde'yi devirmesiyle ülkenin başkanlığını devraldığı dikkat çekmektedir.
Gazali Osman, 2006'da iktidardan ayrılmış, ardından 2016 seçimlerinde tekrar iktidara dönmüştür.
Komor Cumhuriyeti, 1975 yılında Fransa'dan bağımsızlığını kazanan ve Paris'e bağlı sözde denizaşırı bölgelere ait ülkelerden biri olan bir takımada devletidir.
Mevcut cumhurbaşkanından önce Komorlar siyasi açıdan istikrarı bilinmiyordu. 1977-1999 yılları arasında 20 darbe ve darbe girişimiyle sonuçlanan bir iktidar mücadelesine tanık oldu.
Nüfusu yaklaşık 829 bin kişi olmasına rağmen 2022 istatistiklerine göre nüfusun %42'si yoksulluk sınırının altında yaşadığı ve %22,3'ü çok boyutlu yoksulluk tehdidi altında olduğu için yoksulluk endişe verici en önemli sorunları temsil ediyor.
Nüfusu 2022 nüfus sayımına göre 829 bin olmasına rağmen, yoksulluk en önemli sorundur; nüfusun %42'si yoksulluk sınırının altında yaşamakta ve nüfusun %22.3'ü ise çok boyutlu yoksulluk tehdidi altındadır.
Senegal: Gençler Hükümetin Dizginlerini Ele Alıyor
Senegal'de cumhurbaşkanlığı seçimleri, eski Cumhurbaşkanı Macky Sall'ın seçimleri erteleme girişimleri nedeniyle Dakar'da üç yıl süren siyasi ve güvenlik çalkantılarının ardından 25 Mart 2024 tarihinde yapıldı.
Gençlerin önderliğindeki Senegal muhalefeti, derin devlet bağlantılı pek çok ismin de dahil olduğu siyasi mücadelenin ilk turunda Başkan Bassirou Diomaye Faye'in zaferini elde etti.
Senegal, 1960 yılında Fransa'dan bağımsızlığını kazandığından bu yana herhangi bir askeri darbeye tanık olmaması nedeniyle, uzun siyasi geçmişiyle tanınan Afrika ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor.
Dakar hükümeti, yoksulluğun ve işsizliğin yaygınlaşması ve gençlerin Avrupa'ya göç etmesi gibi büyük zorluklarla karşı karşıya.
İkincisi: Seçimlerin Eşiğindeki Ülkeler
Çad... Genç Deby Babasının İzinden Gidiyor
Çad'da 2021 yılında babası Idriss Deby'nin ölümünden sonra ülkeyi yöneten Albay Mohamed Idriss Deby liderliğindeki üç yıllık askeri yönetimin ardından 6 Mayıs 2024 tarihinde başkanlık seçimlerinin yapılması planlanıyor.
Deby’nin oğlu başta muhalifleri bastırma ve tasfiye etme suçlamaları olmak üzere çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldı ve bu durum pek çok gerginlik ve bunalıma neden oldu.
Yoksulluk ve silahlı hareketlerin büyümesine ek olarak Çad, Sudan'daki savaş nedeniyle yüz binlerce yerinden edilmiş kişi ve mülteciyi kabul etmesi ülke için büyük bir yük oluşturdu.
Dünya Gıda Programı, Sudan'dan gelen mülteci akını nedeniyle göstergeleri artan gıda güvensizliğiyle ilgili felaketler konusunda uyarıda bulundu.
Pek çok gözlemciye göre, ülkeyi 30 yılı aşkın süredir yöneten Deby ailesinin bir uzantısını temsil eden Idriss Deby, ilk yarıda seçim sonuçlarına kendi lehine karar verecek.
Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin Afrika seçimlerindeki zorluklar ve fırsatlar üzerine hazırladığı araştırmaya göre, Çad'ın Moskova'ya yönelmesi ve Rusya nüfuzunun bir uzantısı olan Sahel bölgesindeki askeri yönetimlerin yanında yer alması, “onu kendisine çekebilir” gerilimi ve istikrarsızlığı artıracak bölgesel ve uluslararası jeopolitik dinamikler.”
Güney Afrika.. Mandela'nın sığınağındaki siyasi çatışmalar
Güney Afrika'da seçmenler 29 Mayıs'ta parlamentonun 400 üyesini seçmek için sandık başına gidecek.
Parlamento üyeleri seçildikten sonra 5 yıllık bir dönem için yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere oy kullanacak.
Mevcut Başkan Jacob Zuma, Yargıya hakaret suçlamasıyla 15 ay hapis cezasıyla karşı karşıya olduğundan, Seçim Komisyonu tarafından ihraç edilmesinin ardından başkanlığa aday olarak kabul edilmesinde yasal zorluklarla karşı karşıya bulunuyor ve Anayasa, 12 aydan fazla hapis cezasına çarptırılan kişinin koşması yasaktır.
Güney Afrika, gençler arasında yolsuzluk ve yaygın işsizliğin yanı sıra yaygın eşitsizliğe yönelik artan eleştirilerden de muzdarip.
Moritanya.. Eski dönemin gücü kalıyor ve genişliyor
Moritanya'da Haziran 2024'te mevcut cumhurbaşkanı Mohamed Ould Sheikh Al-Ghazouani'nin katılacağı cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Kendisi daha önce ordunun komutasını üstlenen ve askeri yapının ve aşiret şeyhliklerinin desteğini alan bir general. ikinci dönemi kazanması bekleniyor.
Moritanya muhalefetine göre, ülke son yıllarda yaygın yolsuzluk, rüşvet ve bireysel özgürlüklerin kısıtlanmasına tanık oldu.
Moritanya gençliğinin siyasi yönetime katılmayı arzuladığı bir dönemde, mevcut cumhurbaşkanı 1996, 2000 ve 2008 hükümetlerinin üyesi olan ve çoğu emeklilik yaşının eşiğinde olan veya halihazırda emekli olan bir dizi bakan ve üst düzey yetkiliyi seçti. ona ulaştı.
Moritanya, en önemlileri komşu Mali'deki savaş ve Sahel bölgesinden gelen mülteci krizi olan zorlu bir bölgesel zorluklar döneminden geçiyor.
Moritanyalı gençlerin göçü, kuruluşlar ve hükümet için de endişe kaynağı oluşturuyor. Son üç yılda ABD, Avrupa ve Afrika'ya göç eden gençlerin sayısı arttı ve sayıları 2023'te 70.000 göçmene ulaştı. yerel kuruluşlara.
Moritanya, darbeleriyle bilinen Kuzey Afrika ülkelerinden biri olarak sınıflandırılıyor ve 1960 yılında Paris'ten bağımsızlığını kazanmasından bu yana, 7'si askeri kurumdan olmak üzere 10 cumhurbaşkanına sahip oldu.
Ruanda.. Mevcut Başkan Kagame önde
Ruanda'da yasama ve başkanlık seçimlerinin 15 Temmuz 2024'te yapılması planlanıyor.
Yerel ilişkiler gözlemcilerine göre, mevcut Başkan Paul Kagame'nin 2017 seçimlerini %99 oranında kazanması nedeniyle seçim sonuçları önceden belirlenmiş durumda.
Kagame, 800.000 kişinin ölümüne yol açan soykırımın ardından 2000 yılında başkanlığı devralarak ülkeyi yirmi yılı aşkın bir süre yönetti.
Kagame, ülkeyi savaş bataklığından, yaygın yoksulluk ve cehalet bataklığından çıkarıp bölgenin en gelişmiş ülkelerinden biri haline getirmeyi başaran mucize yaratan bir kişi olarak görülse de, onu eleştirenler onu herkese gözdağı ve teşvik kullanmakla suçluyor. onunla seçim arenasında dövüşmek isteyen.
Cezayir.. Tebboune meşruiyetini yenilemeye çalışıyor
Cezayir, planlanan tarih olan Aralık 2024'ten 3 ay ertelendikten sonra önümüzdeki Eylül ayında başkanlık seçimlerine tanık olacak.
Her ne kadar Başkan Abdelmadjid Tebboune göreve aday olma niyetini henüz açıklamamış olsa da, göstergeler ikinci dönem için aday olacağını gösteriyor.
Onun ilişkisi, siyasi olayların gidişatında önemli bir role sahip olan askeri yapıyla uyumla karakterize ediliyor. Tebboune, yolsuzluğa karşı bir kampanya başlattı ve merhum Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika ile çalışan birçok lideri tutukladı.
Cezayir'in Mali ve Nijer'le ilişkileri Azawadi cemaatiyle ilgili dosyalar nedeniyle gergin.
Mozambik..başkanlık ve yasama yetkileri
Mozambik Cumhuriyeti'nde önümüzdeki Ekim ayında yasama ve başkanlık seçimleri yapılması planlanıyor.
2023 yılında yapılan belediye seçimlerinde iktidar partisi Frelimo sandalyelerin çoğunluğunu kazandı.
Mevcut Başkan Philippe Nyusi, yerel raporların 2019 seçimlerinin yaygın yolsuzluklarla gölgelendiğini ve iktidar partisinin zaferini ilan etmekte zorlanmadığını doğruladığı için ilk yarıyı atlatmakta zorlanmayabilir.
Mozambik bir Portekiz kolonisidir ve 1975 yılında bağımsızlığını kazanmıştır.
1975 ile 1992 yılları arasında bir milyondan fazla insanın öldürüldüğü bir iç savaşa sahne oldu.
Botsvana.. 5 yıllık yeni başkan seçilecek
Önümüzdeki Ekim ayında Botosvana'da genel seçimlerin yapılması bekleniyor.
Başkan, Parlamento tarafından 5 yıllık bir süre için seçiliyor ve bir kez yenilenebilir. İktidardaki Demokrat Partinin mevcut Cumhurbaşkanı Mokogitsi Masisi'yi ikinci dönem için aday göstermesi bekleniyor.
Botsvana, 1966 yılında İngiltere'den bağımsızlığını kazanmasının ardından serbest ve adil seçimler düzenlemesi nedeniyle demokratik yaşamı erken dönemde deneyimleyen Sahra Altı Afrika ülkelerinden biri olarak sınıflandırılmakta ve halen istikrar ve demokrasi ile karakterize edilen demokratik imajını korumaktadır. gücün düzgün aktarımı.
Tunus.. Devrimin başarısızlığının ışığında seçimler
Tunus'ta önümüzdeki Kasım ayında cumhurbaşkanlığı seçimleri, özgürlüklerin azaldığı ve başta İslami hareket olmak üzere muhalefetin üzerindeki ilmeğin sıkıldığı bir ortamda yapılacak.
Son yıllarda Tunus, fiyatlarda artış ve yerel para biriminin değerinde düşüşle kendini gösteren büyük ekonomik krizlere tanık oldu.
Devrimden sonra Tunus, cumhurbaşkanının yetkilerini ve güç üzerindeki kontrolünü sınırlayan ve Parlamentoya Başbakanın atanmasını onaylama sorumluluğunu veren bir anayasayı onayladı; ancak mevcut Başkan Kais Saied, Parlamentoya başvurmadan iki hükümeti atadı ve 2022 yılında Cumhurbaşkanına mutlak yetki tanıyan bir anayasayı onayladı.
Mauritius: Seçimlerde Sorun Yaşamayan Yerlerden
Mauritius Cumhuriyeti'nde genel seçimler Kasım 2024'te yapılacak ve demokrasinin hakim olduğu, yetki transferinin sorunsuz gerçekleştiği Afrika ülkelerinden biri.
2019 seçimlerinde tüm seçmenlerin %90'ı orada oy kullandığından, istikrarıyla tanınan ve her yıl binlerce turisti çeken bir ülke olduğundan, halkı oldukça fazla siyasi farkındalığa sahiptir.
Namibya... İktidar partisinin karşılaştığı zorluklar
Bu yılın kasım ayında Namibya'da seçmenler, görev süresi aynı tarihte sona erecek olan Nangolo Mbumba'nın ardından ülke için yeni bir cumhurbaşkanı seçecek.
SWAPO Partisi ülkenin bağımsızlığından bu yana iktidarı kontrol ediyor. Ülkedeki tüm seçimleri kazandı ancak popülaritesi 2015 seçimlerindeki %76'dan 2019 seçimlerinde %56'ya düşerek azalmaya başladı.
Gana... Mevcut başkanın yerini almak için yarışıyorlar
Bu yılın Aralık ayında Gana'daki seçmenler, Başkan Nana Akufo-Addo'nun ikinci ve son döneminin sona ermesinin ardından ülke için yeni bir cumhurbaşkanı seçecek.
Gana, siyasi istikrarın sağlandığı Afrika ülkelerinden biri olup, ordusunun siyasi iktidara herhangi bir müdahalesi bulunmamaktadır.
Gana Cumhuriyeti, muazzam kaynaklarına rağmen yoksulluktan muzdariptir ve Ganalı toplumu, kültürel çeşitliliğe ve etnik çeşitliliğe rağmen entegrasyon ve bir arada yaşama ile karakterize edilir.
İngiliz kolonilerinden biridir ve 1957 yılında bağımsızlığını kazanmıştır.
Güney Sudan.. Salva Kiir kalmak istiyor
Güney Sudan eyaleti, önümüzdeki Aralık ayında mevcut başkan Salva Kiir'in yarışacağı başkanlık ve yasama seçimlerine sahne olacak. Ülke, 2011 yılında Sudan'dan ayrılmasından bu yana başka bir başkan tanımadı.
Yeni oluşan devlet, iç çatışmalar nedeniyle güvenliğin kırılganlığının yanı sıra yolsuzluk ve deneyim eksikliğinin temsil ettiği zorlu zorluklarla karşı karşıyadır.
Gine Bissau...seçimler ve iktidar peşinde gizlenen ordu
Gine Bissau'da ise Aralık ayında başkanlık seçimleri yapılacak ve iktidardaki çoğunluk koalisyonunun Aralık 2019'da seçilen Omar Sisco Embalo'yu aday göstermesi bekleniyor.
Gine Bissau, 1973'te Portekiz'den bağımsızlığını kazanmasının ardından 4 darbeyi başarması ve sonuncusu 2022'deki darbe girişimi olmak üzere siyasi hayatta orduyu alt etmeye yönelik birçok girişime sahne olması nedeniyle askeri darbelerle tanınan Batı Afrika ülkelerinden biri. Mevcut başkana karşı.
Gine Konakri, iktidarı sivillere devredeceğine söz verdi
Askeri konseyin, önümüzdeki Aralık ayında başkanlık seçimleri düzenleme ve iktidarı sivillere devretme yönündeki vaatlerini yerine getirmesi planlanıyor.
Albay Mamadi Doumbouya liderliğindeki bir grup askeri personel, seçilmiş sivil başkan Alpha Conde'yi devirerek 2021'de iktidarı ele geçirdi.
Üçüncüsü: Mali ve Burkina Faso'da seçimlerin ertelenmesi
Bu yıl Burkina Faso ve Mali'de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması planlanıyordu ancak askeri cuntanın liderleri, Sahel-Sahra bölgesindeki gergin güvenlik durumunu bahane ederek yükümlülüklerini ihlal etti.
Ouagadougou'daki askeri cuntanın başı Yüzbaşı İbrahim Traoré ve Bamako'daki mevkidaşı Albay Assimi Goita, demokratik yaşamın bazı yönlerine geri dönmek yerine güvenliği yeniden tesis etmeye ve silahlı gruplarla savaşmaya öncelik verme konusunda anlaştılar.
Gine Konakri'deki iktidardaki askeri cunta, ECOWAS grubuyla yıl sonundan önce seçim yapılmasına ilişkin anlaşmasından çekilme niyetini açıklamamış olsa da, Batı Afrika ekonomik bloğunun içinde bulunduğu koşullar, kendi kararını empoze etmesine izin vermeyebilir. Albay Mamadi'yi harekete geçirebilecek pozisyon... Ordudan istifa etmeyi, cumhurbaşkanına aday olmayı ve sivil kıyafetle iktidarda kalmayı düşünmüyorsa geçiş süresini uzatmak.
*Yazımız Al Jazeera kanalında yayınlanan makaleden çeviri yapılmıştır.