Röportaj - Körfez Krizinin Bitmesiyle Ortadoğu'da Yeni Denklem Nasıl Olacak? Röportaj - Körfez Krizinin Bitmesiyle Ortadoğu'da Yeni Denklem Nasıl Olacak?

MuslimPort Haber Merkezi | Bekir Şirin

ABD tarafından hazırlanan ve Filistin davasını tasfiye etmeyi amaçlayan ‘Yüzyılın Anlaşması’ planı geçtiğimiz günlerde açıklandı. Filistin davasına yönelik imha çalışmasının yürütüleceği plana verilen isim olan 'Yüzyılın Anlaşması' planının beklendiği üzere skandal bir içeriğe sahip olduğu görüldü.


ABD Başkanı Donald Trump’ın çevresindeki evanjelik kadronun hazırladığı 'Yüzyılın Anlaşması' planı, Filistinli aktörler tarafından sert tepkiyle karşılanırken Filistin yönetiminden yapılan açıklamada Siyonist İsrail rejimi ile imzalanan Oslo Anlaşmalarının feshedildiği duyuruldu.

Fetih Hareketi Merkezi Komite Üyesi ve Filistin Sivil İşler Bakanı Huseyin eş-Şeyh, Katar merkezli Al Jazeera kanalına yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı ‘Yüzyılın Anlaşması’ planına tepki gösterdi. Filistin yönetiminin, işgalci İsrail rejimi ile ilki 1993'te imzalanan Oslo Anlaşmalarını feshettiğini belirten Şeyh, tek taraflı sözde barış planının açıklanmasının ardından "İsrail'e, Filistin yönetiminin, aralarındaki anlaşmalara bağlı kalmayacağı iletildi." dedi.

İsrail ile Yapılan Anlaşmaların Feshi Ne Anlama Geliyor?

Fetih Hareketi Merkezi Komite Üyesi ve Filistin Sivil İşler Bakanı Huseyin eş-Şeyh’in Filistin yönetiminin Siyonist İsrail rejimi ile imzalanan anlaşmalardan çekildiğini duyurması dikkat çeken bir adım olarak görüldü.

Filistin ortadan kaldırmayı amaçlayan ‘Yüzyılın Anlaşması’ planının açıklanmasının ardından Fetih hareketinin söz konusu tavrının ne anlama geldiği merak ediliyor.

Hamas başta olmak üzere Siyonist işgalci İsrail rejimini tanımayan Filistin direnişi, denizden nehire kadar işgal altındaki tüm Filistin topraklarının özgürleşmesini hedefliyor. ‘İki devletli çözüm’ temelli bir içeriğe sahip olan Oslo Anlaşmaları’nın altında imzası bulunan Fetih hareketi'nin Oslo Anlaşmaları’ndan çekilme kararı ‘Fetih hareketinin siyasal bakışı değişiyor mu?’ sorusunu gündeme getirdi. Öte yandan Fetih hareketinin, Oslo Anlaşmaları’ndan çekilme kararı ile birlikte, ‘Fetih, Filistin direnişi ile aynı çizgiye mi yaklaşıyor?’ sorusunu da akıllara geliyor.

‘Yüzyılın Anlaşması’ planının açıklanması sonrası Fetih hareketinin tutumunu, 'İki devletli çözüm arayışı bitti mi?' sorusunun cevabını, Fetih hareketinin Yüzyılın Anlaşması'na karşı gösterdiği refleksin Filistin siyasal birliği çalışmalarına olan etkisini ve ''Yüzyılın Anlaşması' planının ABD ve Siyonist İsrail için ters tepme ihtimalini Filistinli Araştırmacı Abd Alazeez Elyan ile konuştuk.


Filistinli Araştırmacı Abd Alazeez Elyan ile gerçekleştirdiğimiz röportaj şu şekilde:

'Yüzyılın Anlaşması' planının açıklanmasının ardından Fetih Hareketi Merkezi Komite Üyesi ve Filistin Sivil İşler Bakanı Huseyin eş-Şeyh, İsrail ile yapılan anlaşmaları fesh ettiklerini açıkladı. Bu adımı nasıl değerlendirirsiniz?

Filistin yönetiminin İsrail işgali ile imzalanan anlaşmaların askıya alındığını açıkladığı doğru ancak anlaşmanın askıya alınmasının gereklilikleri hala uygulanmadı. Filistin Yönetimi, Batı Şeria'daki herhangi bir direniş eylemi karşısında Siyonist düşmana açıkça hizmet eden işgalle ilgili anlaşmaların, özellikle güvenlik koordinasyonunun askıya alınmasını gerektiren önceki kararları uygulamalı. Bu çok gerekli bir adım.

‘Yüzyılın Anlaşması'nda Filistin'e Egemen Bir Ülke Verilmiyor'

Fetih Hareketi'nin İsrail ile yapılan anlaşmaları feshetme kararı sonrası akıllara direkt Oslo Anlaşması geldi. ‘Yüzyılın Anlaşması isimli planın içeriğini ve Fetih’in attığı adımı göz önünde bulundurursak Oslo Anlaşması'nın da vurgu yaptığı 'İki devletli çözüm arayışı'nın bittiğini söyleyebilir miyiz?

Bana göre, bugün Filistinlilerin yaşadıkları, Filistin Yönetimi ile Siyonist işgal rejimi arasında yapılan Oslo Anlaşması’nın sonucudur. İsrail, Filistin yönetiminin imzaladığı anlaşmalar yoluyla ve belki de en göze çarpan ve tehlikeli olan güvenlik koordinasyonu ile neler yaptı?

Siyonist İsrail bile iki devletli çözüm seçeneği ile ilgilenmiyor. Ayrıca ‘Yüzyılın Anlaşması’ planında Trump, İsrail kontrolü altında Filistin topluluklarından bahsediyor. Filistin’e egemen bir ülke verilmiyor.

'İki Devleti Çözüm Arayışı Artık Mevcut Değil'

Trump konuşmasında, planın ayrıntılarının Filistin devletinin İsrail'in güvenliğini garanti ettiği iki devletli bir çözüme dayandığını ve Filistinlilerin bağımsız bir devlet edineceğini ve Filistinlilerin Doğu Kudüs'te bir sermayeye sahip olacağını söyledi. Ancak Trump Kudüs'ün İsrail'in birleşik başkenti olacağını da söyledi. Planın ayrıntılarına yakından bakarsak, Filistinlilere egemen bir devlet veren maddeyi bulamıyoruz.

Bugün de işgalci İsrail iki devletli bir çözüme inanmıyor, ‘Yüzyılın Anlaşması’ planına göre bugün iki devletli çözüm arayışı artık mevcut değil.

'Filistin Halkı Tek Bir Amaç Etrafında Birleşti'

'Yüzyılın Anlaşması' sonrası Fetih'in aldığı tavır Hamas-Fetih yakınlaşmasını sağlar mı? 'Yüzyılın Anlaşması' sonrası olabilecek gelişmeleri Filistin siyasal birliği noktasında nasıl değerlendirirsiniz?

‘Yüzyılın Anlaşması’ planının Filistin halkını tek bir amaç etrafında birleştirdiğine şüphe yok. ‘Yüzyılın Anlaşması’ planı gerçekleşmeyecek.

Bugün, Hamas ve El Fetih hareketlerinin, Filistin davasını tasfiye etmeyi amaçlayan ‘Yüzyılın Anlaşması’ planı karşısında, farklılıkları bir kenara bırakması ve Filistin saflarını birleştirmesi gerekiyor. Umuyoruz ki, Filistin bölünmesi sona erecek ve Filistin halkı kendisine karşı açılan komplolarla yüzleşmek için birleşecek.

'Ne Yazık ki Mahmud Abbas Silahlı Mücadele Seçeneğine Karşı Çıkıyor'

Mahmud Abbas'ın Filistin direnişine uygun adımlar atması halinde 'Yüzyılın Anlaşması' planının ABD ve İsrail için ters tepmiş olacağı söylenebilir mi?

Ne yazık ki Mahmud Abbas, Filistin silahlı direnişine inanmıyor silahlı mücadele seçeneğine karşı çıkıyor. Bütün konuşmalarında, silahlı direnişe saldırıyor.

Tabii ki, Filistin direnişi askeri seçenek de dahil olmak üzere tüm biçimlerde harekete geçirilecek olsaydı, bu durumun İsrail’in işgali ve ABD’nin pozisyonu üzerinde olumsuz etkileri olacaktı.

Filistin direnişi, Filistin halkının İsrail işgali tarafından çalınan topraklarının savunulması için kazanılmış bir haktır.

Filistin yönetiminin, tüm hizipleriyle, uluslararası yasa ve kanunlarda mevcut ve garanti edilen tüm seçenekleri içeren ‘Yüzyılın Anlaşması’na karşı bir ulusal program oluşturmasını umuyorum.