Yakın Asya

‘Terör’ Karalamasından Uluslararası ‘Meşruiyete’: Afganistan İslam Emirliği

Rusya'nın Taliban'ı terör listesinden çıkarması ve ABD'nin üst düzey Taliban liderlerine yönelik ödülleri kaldırması, Afganistan İslam Emirliği'nin uluslararası alandaki meşruiyetini artırma çabalarının önemli adımları olarak değerlendiriliyor. Ancak İslami yönetimin yeniden iktidara geldiği Afganistan’da, Batı her zaman olduğu gibi ikiyüzlü tavrını sürdürmeye devam ediyor.

Abone Ol

Muslim Port Haber Merkezi | Emir İhsan Yaren

Son dönemde uluslararası arenada dikkat çeken gelişmeler, Afganistan İslam Emirliği'nin (Taliban) küresel meşruiyet kazanma sürecinde önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor. Rusya'nın Taliban'ı terör örgütleri listesinden çıkarması ve ABD'nin üst düzey Taliban liderlerine yönelik ödülleri kaldırması, bu sürecin en somut örnekleri arasında yer alıyor.

RUSYA'NIN TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKARMA KARARI

Rusya Yüksek Mahkemesi, 17 Nisan 2025'te Taliban'ı 2003'ten bu yana bulunduğu terör örgütleri listesinden çıkardı. Bu karar, Moskova'nın Taliban'la diplomatik ve ekonomik ilişkilerini resmî bir zemine oturtma niyetinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Rusya'nın bu adımı, özellikle Orta Asya'da artan güvenlik tehditleri ve bölgesel istikrar arayışları çerçevesinde atılmış stratejik bir hamle olarak görülüyor.

ABD, ŞU AN İÇİN SAHADAKİ REALİTEYİ KABUL ETMİŞ GÖZÜKÜYOR

Mart 2025'te ABD, Taliban'ın İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani'ye yönelik 10 milyon dolarlık ödül teklifini kaldırdı. Ayrıca, Abdulaziz Hakkani ve Yahya Hakkani'ye yönelik 5'er milyon dolarlık ödüller de geri çekildi. Bu adım, ABD'nin sahadaki realiteleri kabul etmeye başladığının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

ULUSLARARASI MEŞRUİYET YOLUNDA ÇIKARILAN ZORLUKLAR

Taliban, 2021'de Afganistan'da yönetimi ele geçirdikten sonra uluslararası tanınma arayışına girdi. Ancak kadın hakları, eğitim özgürlüğü ve ifade özgürlüğü konularında Batı medyasının oluşturduğu algı dağları, bu süreci zorlaştırıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) ve çeşitli insan hakları kuruluşları; özellikle Taliban'ın kadınlara yönelik politikalarını eleştiriyor ve bu durumun uluslararası tanınma önünde engel teşkil ettiğini belirtiyor ancak burada dile getirilmeyen bir detay söz konusu, Taliban kadınların eğitim almasına değil, karma eğitime karşı. Ülkedeki mevcut eğitim kurumlarının kapasitesi, bu uygulamayı kaldıramadığı için şu an kısmen kadınların eğitiminde aksaklıklar yaşanıyor. Batı ise her zaman olduğu gibi bu konuda da yardımcı olmak yerine manipülasyonu tercih ederek, Afganistan’ın uluslararası meşruiyete giden yolda önüne taş koyuyor.