Kabe’nin Örtüsünün Bakımı Yapıldı Kabe’nin Örtüsünün Bakımı Yapıldı

Muslim Port Haber Merkezi | Yunus Emre Kaynak

Suudi Arabistan'daki bir hücreden, Etiyopyalı göçmen, adını vermekten korkarak kaçak olarak telefonla AP'ye konuştu. Kendisiyle birlikte 300 kadar vatandaşın da hapsedildiğini söyledi. Etiyopya hükümetinin onları ne zaman eve getireceğini kimsenin bilmediği aktarıldı.

'İnsanlık Dışı Şartlarda Tutukluyuz'

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ın dışındaki bir gözaltı merkezinden konuşan göçmen, 'İnsanlık dışı bir durumda tutukluyuz, yakındaki bir tuvaletten taşan atıklar üzerinde uyuyoruz. Gerçekten eve dönmek istiyoruz ama Etiyopyalı yetkililer dahil hiç kimse bize yardım etmiyor 'dedi.

"Her gün dayak yiyoruz ve tek suçumuz yabancı bir ülkede daha iyi bir yaşam aramaktı." Etiyopya'dan gelen binlerce göçmenin (erkek, kadın ve çocuk) karşı karşıya olduğu bakımsız gözaltı koşullarının her gün yeni detayları ortaya çıkıyor.

Dayak Atılıyor, Elektrik Veriliyor

Uluslararası Af Örgütü tarafından Cuma günü yayınlanan yeni bir rapor, Suudi gözaltı tesislerinde dayak ve elektrik çarpmaları da dahil olmak üzere yaygın suiistimallerin yaşandığını belirtti. Tutuklular çiftler halinde birbirine zincirlendiklerini ve hücre tabanlarını tuvalet olarak kullanmaya zorlandıklarını anlattılar. Af araştırmacısı Marie Forestier raporda, "Ölüm ve hastalıkla çevrili durum o kadar korkunç ki en az iki kişi kendi canına kıymaya çalıştı" diyor.

Çocuklar ve Kadınlar Ölüyor

"Hamile kadınlar, bebekler ve küçük çocuklar aynı korkunç koşullarda tutuluyor ve tutuklu çocuklardan üçünün ve onlarca kadının öldüğünü bildiklerini söyledi."

İddialar ile ilgili sorulan sorulara Suudi hükümetinin yanıt vermediği belirtildi.

Her yıl binlerce Etiyopyalı, Somali veya Cibuti'den Kızıldeniz veya Aden Körfezi'nden, çatışmalardan zarar gören Yemen'den daha iyi yaşamlar arayan bir yolculuktan sonra Suudi Arabistan'a geçiyor.

Uluslararası Af Örgütü, binlerce Etiyopyalı göçmenin Kuzey Yemen'de çalıştığını ve Suudi Arabistan'a geçişlerini ödemek için para kazandığını söyledi.

Yeni raporda, "COVID-19 salgını şiddetlendiğinde, Houthi yetkilileri göçmen işçilere sınıra gitmeleri emrini vermeye başladılar ve suudi ve Houthi güçleri arasında çapraz ateş altında kaldılar." ifadesi yer alıyor.

Hayatı Tehdit Eden Koşullar

Uluslararası Göç Örgütü, yaklaşık 2 bin Etiyopyalının sınırın Yemen tarafında yiyecek, su ve sağlık hizmeti olmadan mahsur kaldığını söylüyor.

Konuyla ilgili konuşan göçmenlerde hayati tehlike arz eden koşullarda tutulduklarını söylüyorlar.

Gözaltına alınan bir başka göçmen AP'ye verdiği demeçte, "Bu korkunç durumun beni beklediğini bilseydim ülkemi terk etmezdim." diyerek şöyle devam etti: "Geçmişte bazı intihar düşüncelerim vardı. Klimamız olmadığı için özellikle o sıcak günlerde dayanılmaz bir durum. Ve ne zaman şikayet etsek bizi elektrik kablolarıyla dövüyorlar. Ve bütün paramızı ve cep telefonlarımızı aldılar."

'Tek İsteğim Ülkeme Dönmek'

Suudi ikamet kartının süresi dolduğu için dokuz ay önce gözaltına alındığını söyledi. "Şu anda istediğim tek şey Etiyopya'ya dönmek, ama bu şimdilik sadece bir rüya." dedi. Tutuklular, güvenliklerinden korktukları için isimlerini gizli tutmak şartıyla konuştuklarını belirttiler.

COVID-19 salgını ülkelerine geri dönmelerini karmaşık hale getirirken, Etiyopyalı yetkililer bu kadar çok insanın dönüşünü aynı anda kaldıracak karantina kapasitesine sahip olmadıklarını söylediler.

Etiyopya Dışişleri Bakanı TsionTeklu AP'ye verdiği demeçte, '16 bin kadar Etiyopyalının Suudi hapishanelerinde tutulduğunun tahmin ediliyor' dedi. Bakan, Nisan ayından bu yana yaklaşık 4 bin kişinin iade edildiğini söyledi.

"Şu anda her hafta yaklaşık 300 göçmeni getirerek 2 bin göçmeni daha ülkelerine geri göndermeye çalışıyoruz." diyen Bakan, Etiyopya'nın son yıllarda yaklaşık 400 bin göçmeni ülkelerine geri göndermesini de sözlerine ekledi. " "Sorun, ülkesine geri gönderilen bazı vatandaşlarımızın kaçakçılıkla cezalandırılması gerçeğiyle birleşiyor."

"Karantina alanları önemli bir engel olmaya devam ederse, diğer hükümetler ve bağışçılar göçmenlerin bu cehennemi koşulları mümkün olan en kısa sürede terk edebilmelerini sağlamak için yer sayısını artırmak için Etiyopya'yı desteklemelidir." dedi. "Hiçbir şey, bir salgın bile, binlerce insanın keyfi olarak gözaltına alınmasını ve istismarını haklı çıkarmaz' diyerek sözlerini tamamladı.