Hinduların Babri Cami'ni Yıkmasının Üzerinden 31 Yıl Geçti Hinduların Babri Cami'ni Yıkmasının Üzerinden 31 Yıl Geçti

Bangladeş'teki Cox's Bazar'dan 11 Şubat'ta yola çıkan gemi, Malezya'ya ulaşma umuduyla çoğu kadın ve çocuk 90 Rohingyalı mülteciyi taşıdı.

Ancak teknenin motoru, komşu Myanmar'dan kaçan yüz binlerce Arakanlı Müslüman mülteci kampının bulunduğu Cox's Bazar'dan ayrıldıktan dört gün sonra arızalandı.

Rohingya krizini izleyen bir grup olan Arakan Projesi direktörü Chris Lewa, "81 mültecinin iyi olduğunu öğrendik, Açe'deki Idaman Adası'na indiler" dedi. Reuters'a konuşan Lewa, "Orada henüz yüzde 100 güvenli değiller. Geri itilmeyeceklerini umuyoruz." diye konuştu.

Bölgedeki mültecilerle ilgilenen Geutanyoe Vakfı Endonezya Direktörü Rima Şah Putra, bölgedeki diğer kuruluşlarla mültecilerin yemek ve diğer insani ihtiyaçlarını karşıladıklarını kaydetti. Rima, mültecilerin akıbetine ilişkin hükümetin kararını beklediklerini vurguladı ve 'Umarız Endonezya hükümeti mültecilere sığınma sağlar.' dedi.

Arakanlı Müslümanlara Etnik Temizlik

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmıştı, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledildi, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verildi.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlattı.

BM'ye göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.