Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) 'KKTC Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Sonrasında Doğu Akdeniz Paneli' isimli bir e-panel düzenledi. ESAM tarafından organize edilen panelin moderatörlüğünü Yunus Emre Enstitüsü Lefkoşa Eski Müdürü Hüseyin Şahin yaparken konuşmacılar arasında Kıbrıs İlim Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ata Atun, KKTC Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nden Doç. Dr. İsmail Şahin yer aldı.

ERSİN TATAR ve MUSTAFA AKINCI'NIN EN BELİRGİN FARKI

E-panelde ilk söz alan konuşmacı Prof. Dr. Ata Atun oldu. KKTC eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yeni Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın farkını anlatan Atun, Akıncı'nın Rumlara yönelik teslimiyetçi bir politika izlediğini Tatar'ın ise Türkiye ile uyumlu görüşlere sahip olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Ata Atun, KKTC'de Türkiye'ye karşı uygulanmak istenen plana dair konuştu. KKTC'nin ortadan kaldırılması suretiyle Kıbrıs'ta birleşik bir devlet kurulmasının ve kurulacak ülkenin AB'ye kabul edilmesinin istendiğini kaydeden Atun, böylelikle bölgedeki yer altı enerji kaynağının AB'ye ait olmasının amaçlandığını söyledi. Atun, Ersin Tatar'ın seçimi kazanmasıyla söz konusu planın darbe aldığını ifade etti.

Türkiye, İsrail Aleyhindeki 'Soykırım' Davasına Müdahillik Beyanını ICJ'ye Sundu Türkiye, İsrail Aleyhindeki 'Soykırım' Davasına Müdahillik Beyanını ICJ'ye Sundu

'TÜRKİYE'YE DAYATILAN BİR HARİTA VAR'

Gerçekleştirilen e-panelde Prof. Dr. Ata Atun'un ardından söz alan Doç. Dr. İsmail Şahin, Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye dayatılan bir harita olduğunu ve söz konusu haritanın isminin 'Sevilla Haritası' olduğunu kaydetti. Şahin, konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamada, Türkiye'nin Sevilla Haritası'nın dışına çıkmaya kalkmasıyla birlikte Türkiye'ye karşı tehditkar bir üslubun ortaya çıktığını ve Türkiye'nin uluslararası hukuka aykırı davrandığının iddia edildiğini söyledi. Şahin, Türkiye'ye yönelik ithamların doğru olmadığını belirtti.

BATILI ÜLKELERİN FARKLI BEKLENTİLERİ SÖZ KONUSU

Doç. Dr. İsmail Şahin, Doğu Akdeniz'e ilişkin yapmış olduğu açıklamada Batı ülkelerinin farklı beklentilerine de değindi. Doğu Akdeniz'de Türkiye karşı bir blok oluşturulduğu tezinin doğru olmadığını ifade eden Şahin, farklı ülkelerin farklı beklentilere sahip olduğunu dile getirdi. Şahin, konuya ilişkin olarak İtalya ile Fransa arasında bir rekabet olduğunu, Almanya'nın Doğu Akdeniz'de tansiyonun düşmesini istediğini, ABD'nin NATO ülkelerinin Rus tehdidine odaklanmasını arzuladığını, Rusya'nın ise Doğu Akdeniz'de kriz ve istikrarsızlık hedeflediğini kaydetti.

OSMANLI KIBRIS'TA 2200'DEN FAZLA VAKIF KURMUŞ

KKTC Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter de panelin konuşmacıları arasındaydı. Benter, Kıbrıs'taki vakıf kültürüne dair önemli bilgilendirmelerde bulundu. Osmanlı'nın her gittiği yerde vakıflar kurduğunu söyleyen Benter, Kıbrıs'ta da 2200'den fazla vakıf kurulduğunu belirtti. Söz konusu durumun Osmanlı'nın sömürgeci zihniyete sahip olmadığının bir delili olduğunu ifade eden Benter, kurulan vakıfların 400 yılı aşkın bir süredir hizmet verdiğini aktardı. Öte yandan Kapalı Maraş bölgesine dair de konuşan Benter, 'Kapalı Maraş dediğimiz yer tamamen vakıf arazisidir' dedi.