Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın, Ermenistan ile Azerbaycan dışişleri bakanları arasında görüşmelere ev sahipliği yapabileceğini söyledi.

Reuters ajansının bakanlıktan yapılan açıklamaya dayandırdığı habere göre Lavrov, Azerbaycan ile etnik Ermeni güçler arasındaki çatışmada arabuluculuk için Rusya'nın hem bağımsız bir şekilde hem de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) önderliğinde oluşturulan Minsk Grubu temsilcileriyle birlikte çalışmaya devam edeceğini kaydetti.

Daha önce de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesine verdiği destekten dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etmişti. Pakistan ve Afganistan'a da teşekkür eden Aliyev, Azerbaycan ordusunun dışarıdan yardıma ihtiyacı olmadığını söyledi.

Fransız haber ajansı AFP, çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının 98'e çıktığını aktarmıştı.

Rusya, Abhazya'da Deniz Üssü Kurmak için Anlaşma İmzaladı Rusya, Abhazya'da Deniz Üssü Kurmak için Anlaşma İmzaladı

Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınıyor. Ancak Azerbaycan'ın topraklarının yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgeler, 1990'ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunuyor.

Bölgede 1991 yılında 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti' ilan edildi. Ancak burayı uluslararası alanda Ermenistan dahil hiçbir ülke tanımadı.

Bugün itibarıyla son durum şöyle:

  • Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın, Ermenistan ile Azerbaycan dışişleri bakanları arasında görüşmelere ev sahipliği yapabileceğini söyledi.
  • Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan: "Düşmanlıkların bu kadar yoğunlaştığı bir dönemde Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya arasında bir zirve yapılmasından bahsetmek çok uygunsuz olur. Müzakereler için uygun ortam ve koşulların oluşması gerekiyor."
  • Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Stepyan, Azerbaycan'ın bölgenin kuzeyinde "Dağlık Karabağ Savunma Ordusu mevzilerine hava bombardımanı" düzenlediğini, operasyonlarda Türkiye yapımı İHA'ların kullanıldığını ve Türk F-16'larının havada görüldüğünü ileri sürdü.
  • Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Pazar gününden bu yana 2 bin 300 Ermeni askerin öldürüldüğünü, 130 tank, 200 top, 25 uçaksavar, beş mühimmat deposu, 50 tanksavar, 55 askeri araç ve S-300 uzun menzilli karadan havaya füze sisteminin imha edildiğini duyurdu.
  • Ermenistan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan'da 790 askerin yaşamını yitirdiğini, 1900'den fazlasının yaralandığını belirtirken, 137 tank, 72 İHA, yedi heilopter ve bir An-2 uçağının imha edildiğini aktardı.
  • Dağlık Karabağ Savunma Bakan Yardımcısı Artur Sargisyan, Azerbaycan'a ait 17 tank, dört zırhlı personel aracı, üç mühendislik ve teknik zırhlı araç ve 13 İHA'nın imha edildiğini, 500 askerin yaşamını yitirdiğini öne sürdü.
  • Fransız haber ajansı AFP, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının 98'e çıktığını aktardı.
  • Taraflardan gelen açıklamalara göre, çatışmalar Ağdere-Terter, Şuşakend ve Aşağı Ağcakend civarında yoğunlaştığı bildiriliyor.
  • Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı cephe kuran Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Dağlık Karabağ krizine de girdi, Türkiye'nin yaptığı açıklamaları 'tehlikeli ve münasebetsiz' olarak nitelendirdi.
  • Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, tansiyonun düşürülmesi için hem Azerbaycan hem de Ermenistan ile birlikte çalıştıklarını açıkladı ve soruna barışçıl bir çözüm bulunması çağrısı yaptı.
  • Salı günü de Ermenistan, SU-25 tipi bir savaş uçağının Azerbaycan'daki Gence üssünden havalanan Türkiye'ye ait bir F-16 savaş uçağı tarafından düşürüldüğünü ve pilotun öldüğünü öne sürdü.
  • Türkiye ve Azerbaycan iddiayı yalanladı.
  • Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye'nin çatışmaya taraf olmadığını açıkladı.