Bosna Hersek'in kuzeyindeki Banja Luka şehrinde bulunan tarihi Ferhadiye Camisi'nin Sırp güçlerince 7 Mayıs 1993'te yıkılmasının 30. yılında, ülke genelinde "Camiler Günü" kapsamında çeşitli anma programları düzenlendi.

Programlar çerçevesinde Bosna'daki savaş boyunca (1992-1995) Sırp ve Hırvat güçlerince yıkılan yüzlerce cami, mescit, Kur'an kursu, tekke, türbe ve farklı vakıf eserleriyle ilgili kamuoyu bilgilendirildi.

Srebrenitsa Soykırımı: Müslüman Boşnakların Kıyımının 28. Yılı Srebrenitsa Soykırımı: Müslüman Boşnakların Kıyımının 28. Yılı

Savaşın ardından birçok caminin yeniden inşa edilmiş olması sebebiyle sevincin ve hüznün aynı anda yaşandığı Camiler Günü, ülkedeki insanlara savaş zamanında yıkılan veya tahrip edilen camileri ve o günlerde yaşanan acıları yeniden anımsattı.

7 Mayıs tarihi aynı zamanda, 2001 yılının aynı gününde Sokollu Ferhat Paşa’nın yadigarı Ferhadiye Camisi’nin yeniden inşası için yapılan temel atma töreni sırasında dört bin kadar Sırp milliyetçisinin katılımcıları taşlamaları ve Murat Badic isimli vatandaşın öldürülmesini de simgeliyor.

Türkiye başta olmak üzere Suudi Arabistan, İran, Malezya ve Endonezya gibi ülkelerin desteğiyle savaşta yıkılan birçok cami adeta küllerinden doğdu.

Bosna Hersek İslam Birliği verilerine göre, 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşta ülke genelinde 614 cami, 218 mescit, 69 Kur'an kursu, 4 tekke, 37 türbe ve 405 farklı vakıf eseri yıkıldı. Sırp güçlerinin kontrolündeki bölgelerde 534 cami yıkılırken, Hırvat güçlerinin kontrolü altındaki yerlerde de 80 cami yok edildi. Bu verilere göre, savaştan önce Bosna Hersek'te bulunan bin 144 caminin yüzde 80'i yıkıldı ya da hasar gördü. Yıkılan cami ve diğer dini yapıların yanı sıra 100'den fazla imam da yine düşman güçlerce öldürüldü.

Ferhadije Camisi'nin yıkıldığı gün olan 7 Mayıs, 1998 yılından bu yana ülke genelinde "Camiler Günü" olarak anılıyor.