İstanbul'da yapılan müzakerelerin tamamlanmasının ardından taraflar açıklama yaptı. Ukrayna heyeti, ülke güvenliğinin en önemli talepleri olduğunu vurguladı.

Tartışmalı bölgeler için referandum seçeneğinin öne çıktığını söyleyen Ukrayna tarafı, oylamanın baskı altında olmadan barışçıl bir şekilde yapılmasının şart olduğunu ifade etti.

Ukraynalı müzakereci, NATO'ya değil ancak AB'ye gireceklerini kaydetti.

Aynı yetkili, güvenlik garantisi sistemi çalışırsa Ukrayna'nın tarafsız ülke olma statüsünü kabul edeceğini ve bunun ülkede yabancı askeri üslerin olmamasını da içereceğini söyledi.

Ukraynalı müzakereci Podolyak, bugün yapılan görüşmenin sonuçlarının liderler seviyesinde bir müzakere için yeterli olduğunu savundu.

Ukrayna heyeti lideri Arahamya'nın konuşmasından önemli satır başları:

-Müzakereleri Belarus'tan Türkiye'ye taşımada ilk zaferimiz. Türkiye'yi Ukrayna için güvenlik garantilerinden biri olarak görüyoruz.

-Garantör ülkeler, NATO'nun 5. maddesine benzer şekilde 3 gün içinde istişarelerde bulunacak. Garantör ülkeler yardım sağlamakla yükümlü olacak. Garantörler arasında BM Güvenlik Konseyi ülkeleri, ABD, Fransa, Türkiye, Almanya, Kanada, Polonya, İsrail yer alıyor.

-Donbas ve Kırım ile çözülmemiş sorunlarımız var, bu nedenle şimdilik garantörler bu bölgelerde çalışmayacak. Bazı ülkeler şimdiden ön onay vermiş durumda. Ukrayna için yeni bir gelecek inşa etmek istediğimiz sistem bu. Ayrıca, bu garantörler AB'ye katılmaya yardımcı olmalıdır.

Rusya heyeti lideri Medinsky ise:

‘Nato Üslerinin Kapatılması’ için İmza Kampanyası ‘Nato Üslerinin Kapatılması’ için İmza Kampanyası

-Rusya, Putin ve Zelenskiy arasında bir görüşmenin dışişleri bakanları tarafından barış anlaşmasının soyutlanmasıyla eş zamanlı olarak mümkün olmasını önerdi.

-Rusya, Kyiv ve Çernigov yönündeki düşmanlıkları büyük ölçüde azaltma kararı aldı.

-Rusya, Ukrayna'ya yönelik çatışmayı azaltmak için iki adım attı

Çavuşoğlu: Bazı Konularda Uzlaşı ve Ortak Anlayışa Varıldı

İstanbul'daki müzakere toplantısının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da açıklamalarda bulundu.

-Her aşamada taraflar arasında yakınlaşmanın arttığını bugün memnuniyetle görüyoruz.

-Bazı konularda uzlaşı ve ortak anlayışa varıldı.

-Müzakerelerin başlamasından bu yana en anlamlı ilerleme bugün kaydedildi.

-Daha zor meselelere sonraki seviyelerde iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının şekil vermeleri öngörülmektedir.

-Önceki görüşmelerde olduğu gibi tarafların Türkiye'ye duyduğu güvenin göstergesidir.

Görüşme Sabah Erken Saatlerde Başlamıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, müzakere için İstanbul'a gelen Ukrayna ve Rusya heyetlerine seslendi. Erdoğan "Bölgesinde pek çok acıya şahitlik etmiş bir ülke olarak Karadeniz'in kuzeyinde benzer bir tablonun ortaya çıkmaması için çalıştık, çabaladık" dedi.

"Çatışmalar, dostunuz ve komşunuz olarak bizleri gerçekten derinden üzüyor" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sahibi olduğumuz uluslararası platformlarda iki tarafın (Ruysa-Ukrayna) da hakkını, hukukunu, hassasiyetlerini koruyan kollayan gözeten, adilane bir yaklaşım sergiledik" ifadelerini kullandı.

Erdoğan "Adil bir barışın kaybedeni olmayacağına inanıyoruz. Çatışmanın uzaması hiç kimsenin yararına değildir" diyerek trajediyi durdurmanın tarafların elinde olduğunu vurguladı.

Erdoğan, "Bir an önce barışın sağlanması herkesin faydasına olacaktır. Görüşmelerden artık somut sonuçlar alınması gereken döneme girildiğini düşünüyoruz. Dünya sizlerden gelecek hayırlı ve müjdeleri haberleri bekliyor. İşinizi kolaylaştıracak her türlü katkıya hazırız" dedi.

Türkiye'nin görüşmelerde arabuluculuk rolünün bulunmadığına dikkat çeken Erdoğan buradaki müzakerelerin liderler temasını mümkün hale getireceğini belirtti ve "Böyle bir görüşmeye ev sahipliği yapmaya da hazırız" dedi.

Abramoviç de Müzakere Ekibinde

Zehirlenme belirtileri ile rahatsızlandığı yolunda haberler çıkan Rus oligark Roman Abramoviç de İstanbul'daki müzakerelere katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tokalaşırken görülen Abramoviç'in iki tarafın isteği ile görüşmeye katıldığı belirtildi.