Muslim Port Haber Merkezi | Yunus Emre Kaynak

Afganistan'da baş gösteren kuraklık ve iklim krizi, ülkede yaşanan 20 yıllık işgalin ardından ölümcül bir seviyeye ulaştı. Afganistan'ın uzak bölgelerinden Bala Morgab ve çevresindeki kurak tarlalar, ülkede yaşanan iklim krizinin daha da derinleştiğini gösteriyor.

Tüm dünya Amerikan işgalinin sona ermesi ve ülkenin batı destekli hükümetinin hızla çökmesiyle sonuçlanan çarpıcı olayları izlerken, daha uzun vadeli bir kriz ülkede baş gösterdi.

Ailelerini beslemek için umutsuzca girişimlerde bulunan Afgan çobanlar, hayvanlarını satmak zorunda kaldılar, çiftçiler ise çareyi köylerinden kaçmak zorunda kalarak buldu.

İnsan ve Hayvanlar Susuzluktan Ölüyor

Bala Morgab bölgesinde yaşayan Hacı Raşit Han köyünün muhtarı Molla Fatih, El Cezire'ye verdiği röportajda "Yağmuru en son geçen yıl gördüm ve fazla da yağmadı" dedi.

Pakistan'da Cezaevindeki İmran Han Muhalifleri Koalisyon Hükümeti Konusunda Anlaştı Pakistan'da Cezaevindeki İmran Han Muhalifleri Koalisyon Hükümeti Konusunda Anlaştı

İnsani yardım kuruluşu ACTED'in verilerine göre, Badgis eyaletinde bulunan 600.000 kişilik nüfusun yüzde 90'ının hayvancılık veya tarım ile geçindiği biliniyor.

Eyaletin Hacı Raşit Han köyünün muhtarı Fatih, "Yiyecek almak için koyunlarımızı sattık, diğerler hayvanlarımız ise susuzluktan öldü" diyerek durumun vahametini ortaya koyuyor.

2018 yılından sonra bölgeyi vuran iki kuraklığın ilkinde 300 koyuna sahip olduğunu söyleyen Fatih, son kuraklıkla beraber koyun sayısının 20'ye düştüğünü belirtti.

Yağışlar Azaldı, Kuraklık Sürekli Artıyor

Birleşmiş Milletler'in Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bu kış 22 milyondan fazla Afgan'ın "akut gıda güvensizliği" yaşayacağını belirterek, ülkeyi dünyanın en kötü insani krizlerinden biriyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

Çevre grubu Germanwatch tarafından yapılan bir araştırmaya göre, onlarca yılını savaşlara ve işgallere hapsolarak geçiren Afganistan, karbondioksit gibi sera emisyonlarının etkisiyle iklim değişikliğinden kaynaklanan en sert darbeleri alan ülkeler arasında bulunuyor.

Dünya Bankası rakamlarına göre, Afganistan yılda 0,2 ton karbondioksit salınımına neden olurken, bu rakam Amerika'dan ortalama 15 kat fazlasına ulaşıyor.

Köy Muhtarı Fatih, 'En yıkıcı etkilerden biri ise Afganistan'ın kuzeyindeki yağışlarda bir düşüş olması' diyerek yağışların gün geçtikçe azaldığını belirtti.

'Tarlalar Mahvoldu, Hayvanların Yiyeceği Yok'

Muhtar Fatih, köylere su getirilmesi gerektiğinde, genç çocukları ve erkekleri bir eşekle günübirlik bir yolculuğa gönderdiklerini belirtti. Bu yıl iki genç çobanın ise tepelerde susuzluktan öldüğünü söyledi.

'Susuzluk sadece vücuda değil, aile bağlarına da zarar veriyor' diyen Fatih, bu yıl okulu ve sağlık ocağı olmayan Hacı Raşit Han köyündeki 20 ailenin, çok küçük yaşta kızlarını yemek parası toplamak için evlendirmek zorunda kaldığını belirtti.

"Tarlalar mahvoldu, hayvanların hiçbir yiyeceği yok. Son iki yılda altı kişi açlıktan öldü" diyen köy sakinlerinden Lal Bibi, çaresizlik arttıkça "kadın ve çocukların yalnız ve tehlikede olduğunu" söyledi.