Suudi Arabistan merkezli Rotana Khaleejiah kanalında yayınlanan ve Abdullah el-Mudifer tarafından sunulan Liwan Al-Mudaifer Show'a konuşan Veliaht Prens, Krallığın Vizyon 2030 programındaki gelişmeleri ele aldı.

Kabe’nin Örtüsünün Bakımı Yapıldı Kabe’nin Örtüsünün Bakımı Yapıldı

Suudi Arabistan Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Veliaht Prens Muhammed bin Selman, aşırılık yanlısı bir tutum benimseyen herkesin suçlu olduğunu ve yargılanacağını vurguladı. Veliaht Prens, ​​Kur'an-ı Kerim'in Suudi Arabistan'ın anayasası olduğunu ve Temel Yönetim Yasası'nın bunu şart koştuğunu dile getirdi.

Dinde veya herhangi bir konuda aşırılığın reddedildiğini vurgulayan Veliaht Prens, radikalizmin 'çok tehlikeli' olduğunu dile getirdi. Muhammed bin Selman, 'İçtihat sonsuza kadar açıktır ve dinin hükümleri konusunda kendimizi bir ekole veya belirli bir kişiye adayamayız' açıklamasında bulundu.

Suudi Veliaht Selman'ın ülkedeki toplu tutuklamaların emrini veren kişi olduğunu belirten Körfez çıkışlı bir çok isim ise, Suudi yönetimine sert tepki gösteriyor. Ülkede yönetime eleştirel yaklaşımda bulunan bir çok ismin de hala tutuklu olduğu biliniyor.

İşte Veliaht Prens'in röportajının öne çıkan kısımları;

Dünyanın En Büyük Yatırım Fonu

Muhammed bin Selman Riyad'ın ekonomisini çeşitlendirmek ve hükümet için yeni gelir kaynakları oluşturmak için ülke içerisinde ve dışında yatırım yapacak bir varlık fonu kurulmasına yönelik iddialı planını açıkladı. Muhammed bin Selman, fonun değerinin 2030 yılına kadar 7 trilyon riyal (2 trilyon dolar) olacağını ifade etti. Bu da şu anda dünyanın en büyük varlık fonu olarak bilinen Norveç varlık fonunun iki kat fazlasına tekabül ediyor.

Özelleştirme

Muhammed bin Selman'ın ifadelerine göre Suudi Arabistan, petrol devi Saudi Aramco'nun yanı sıra diğer devlete ait şirketleri de bu fona devredecek. Suudi Arabistan Saudi Aramco şirketini bir 'küresel sanayi grubuna' dönüştürmeyi planlıyor. Nitekim hükümet özel sektörün 2030 yılına kadar ekonominin yaklaşık üçte ikisini oluşturmasını istiyor. Bu, şu anki yüzde 40 oranından daha yüksek bir orana tekabül ediyor. Aynı zamanda Krallık daha fazla yabancı yatırımcıyı ülkeye çekmeyi hedefliyor.

Yeni Sektörler

Suudi Arabistan hükümeti, yeni fonun yerel endüstrileri, teknolojiyi, turizmi ve madenciliği geliştirmeye yardımcı olacağını belirtiyor. Hükümet petrol dışı faaliyetlerden elde ettiği geliri 2030 yılına kadar 163 milyar riyalden (43 milyar dolar) 1 trilyon riyale (266 milyar dolar) çıkarmayı hedefliyor.

Daha Fazla İş İmkanı Planı

Ekonomik plan, işsizliği yüzde 11,6'dan yüzde 7'ye düşürmeyi amaçlıyor. Hükümet, iş gücüne katılan kadın sayısını yüzde 22 oranından yüzde 30'a çıkarmak istiyor. Veliaht Prens bunun nasıl başarılacağına dair ayrıntılar vermezken, perakende sektörünün, gelecekteki istihdam artışına yardımcı olacak sektörlerden biri olarak belirlendiğine işaret etti. Hükümetin, önümüzdeki dört yıl içinde ek 1 milyon perakende iş yaratmayı amaçladığını söyledi.

Turizm

Dini turizmin Krallık için giderek daha önemli bir gelir kaynağı haline geldiğine dikkati çeken Muhammed bin Selman, yeni planın, hacı sayısını 8 milyondan 2030 yılına kadar yıllık 30 milyona çıkarmayı hedeflediğini ifade etti.