Muslim Port Haber Merkezi | Sevde Köse

Sofya'nın hikayesini aktaran İngiliz gazetesi "The Sunday Times", onun siyasi inançları nedeniyle Gazze'de savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana askerlik hizmetini reddeden ilk İsrailli olabileceğini bildirdi.

Sofya'nın annesinin Siegel geçtiğimiz üç yıl boyunca kızının kararını değiştirmeye ikna etmek için mümkün olan her yolu denediği, ancak Sofya'nın bu tutumunu değiştiremediği belirtildi.

İsrail ordusunda hizmet etmeyi reddettiği yönündeki tavrını kamuoyuna açıkladıktan sonra, sosyal medyada "kendisinden nefret edilen bir Yahudi" olduğu yönündeki suçlamalara ek olarak, ölüm ve tecavüz tehditleri alması da devamında geldi. Küfürler edildi, hainlikle suçlandı.

İngiliz gazetesi, Sofya'nın da diğer işgalci Yahudiler gibi İsrail'e hizmet etmek ve onu korumak istediğini söylediğini ancak etrafındaki insanlara hizmet etmenin başka yolları olduğuna inandığını ve “çocukları seçme hakkı olmadan alıp bir askere dönüştürmenin ” yanlış olduğunu söylediğini aktardı.

İsrail işgal güçleri, genç erkeklerin 16 yaşında askerlik yapabilme kabiliyetlerini değerlendirdikten sonra 18 yaşında onlardan askerlik yapmalarını talep ediyor. Erkeklerin askerlik hizmeti iki yıl sekiz ay sürerken, kadınların askerliği yalnızca iki yıl sürüyor. Siyasi nedenlerden dolayı hizmeti reddetmek yasa dışı kabul ediliyor.

Ayrıca dini nedenlerden dolayı askerlik yapmayan Ortodoks Yahudi gruplar da var.

Hamas Müzakerelerde Geri Adım Atmıyor: İşgal Son Bulsun Hamas Müzakerelerde Geri Adım Atmıyor: İşgal Son Bulsun

Askerlikten Kaçış mı? İsrail Vahşetine Ortak Olmamak mı?

İsrail'de her yıl kaç kişinin askerliği reddettiği bilinmiyor ancak bu kişiler 90 ila 120 gün arasında hapis cezası alıyor.

Kararının nedenlerine ilişkin Sofya, 14 yaşındayken kendisine şu soruyu sorduğunu söyledi: Eğer iki yıl askere gidersem gerçekte kime hizmet edeceğim? Peki ne yapacağım?

Sofya, "Sonsuz bir kan dökülmesi döngüsüne katkıda bulunacağım ve bu yapmak istemediğim bir şey" dedi.

Sofia, bazı arkadaşlarının ve aile üyelerinin onu saf veya nankör olarak tanımladığını söyledi. "Ben safım çünkü Filistinlilerle barışın sağlanabileceğine inanıyorum ve nankörüm çünkü arkadaşlarım beni korumak için orduya gidiyor, ben ise ülkemi ve halkımı korumuyorum."

İsrail kamuoyunda askerlik sürekli teşvik edilse de çok sayıda kişinin de dini veya siyasi sebepleri gerekçe gösterek gitmek istediği de belirtiliyor.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü savaşı, yaklaşık 30.000 kişinin şehit olmasına ve 70.000 kişinin yaralanmasına, ayrıca Gazze Şeridi'nin altyapısının büyük ölçüde tahrip olmasına ve yaklaşık 1,5 milyon kişinin Gazze'nin güneyindeki Refah'a doğru yerinden edilmesine neden oldu.

*Yazımız Al Jazeera kanalında yayınlanan makaleden çeviri yapılmıştır.

Editör: Muslim Port