Fransız birlikleri darbeden bu yana düzensiz gıda tedariki ve Niamey üssü dışında tekrarlanan Fransız karşıtı gösterilerle belirsizlik içinde yaşıyor.

Fransız Silahlı Kuvvetleri, temmuz ayında askeri darbe ile yönetimin el değiştirdiği Nijer'de bulunan birliklerini bu haftadan itibaren çekmeye başlayacağını duyurdu. 

Açıklamada "Bu hafta içinde düzenli, güvenli ve Nijerlilerle koordineli bir şekilde ayrılma operasyonumuza başlayacağız." denildi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 24 Eylül'de yaptığı açıklamada ülkedeki bin 400 Fransız askerinin bu yılın sonuna kadar çekileceğini duyurdu.

Bir hafta önce, Nijer'deki cunta rejiminin baskısı sonucu, Macron'ın ısrarlı açıklamalarına rağmen Fransız büyükelçinin ülkesine geri dönmek durumunda kalmıştı.

"Desteğe ihtiyaç olacak"

Fransız ordusundan yapılan açıklamada, bölgeden çekilen askerlerin açıkta kalan ileri mevzilerini terk etmek için korumaya ihtiyaç duyacaklarının altı çizildi. 

Başkent Niamey'in dışındaki bir hava üssünde bulunan daha büyük bir kuvvetin geri çekilmesi için de hava desteğine olan gereklilik vurgulandı.

Somaliland Kıyılarındaki Devasa Petrol Keşifleri Bölgesel Savaşı mı Tetikliyor? Somaliland Kıyılarındaki Devasa Petrol Keşifleri Bölgesel Savaşı mı Tetikliyor?

Birliklerinin ya Nijer'deki cunta ile anlaşmazlık içinde olan güney komşusu Benin üzerinden ya da Fransa'nın Sahra bölgesi karargahının bulunduğu doğudaki Çad üzerinden çekilmesi bekleniyor.

Fransız birlikleri darbeden bu yana düzensiz gıda tedariki ve Niamey üssü dışında tekrarlanan Fransız karşıtı gösterilerle belirsizlik içinde yaşıyor.

Nijer'deki Fransız birlikleri Sahra bölgesindeki cihatçı gruplarla mücadelenin bir parçası olarak konuşlandırılıyor. 

400 asker, Nijer'in kuzeybatısında, Burkina Faso ve Mali arasındaki sınır bölgesinde bulunuyor. Bu bölge, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı grubun yoğunlaştığı alan olarak biliniyor.