Gelişmeleri yakından takip eden kaynaklara göre Muhammed Bin Selman, hükümete harcamaları denetleme talimatı verdi. Yetkililerin de 2030 Vizyonu çerçevesindeki yüzlerce program ve inisiyatifi inceledikleri ve bazılarını iptal edip yenilerini üretmelerinin, değiştirmelerinin ya da birleştirmelerinin ihtimal dahilinde olduğu belirtildi. Ayrıca, 2030 Vizyonu'nun duyurulmasından itibaren yapılan ilk gözden geçirmenin bu olmadığı kaydedildi.

Suudi Arabistan Petrol Gelirine Alternatif Arıyor

2030 Vizyonu, Suudi Arabistan kraliyet ekonomisini, yabancı yatırımı çekmek, bütçeyi dengelemek ve hükümet varlıklarını özelleştirerek, petrole bağımlı olmaktan kurtarmayı hedefliyor. Ancak ekonomistler bazı hedeflerin ıskalandığını, diğer yandan da hükümet çalışanlarının kesişen yetkiler ve çatışan öncelikler yüzünden planı eleştirdiğini ifade ediyor. Planın yeniden düzenlenmesinde en büyük motivasyon kaynağının ise harcamaların denetlenmesi olduğu ifade ediliyor.


Afganistan: Yeni Bir Düzene Doğru Afganistan: Yeni Bir Düzene Doğru

Finans Bakanı: Vizyon 2030 Her Yıl Yenileniyor

Öte yandan Bloomberg televizyonunun sorularını yanıtlayan Suudi Arabistan Finans Bakanı Muhammed El Cedan, Vizyon 2030'un her yıl yenilendiğini söyledi. Planın ilk halinde hükümet fonlarının 600 milyar Riyal'den 7 trilyon Riyal'e çıkarılması ve işsizliğin yüzde 7'ye düşürülmesi hedefleniyordu. Ancak geçtiğimiz yıl yüzde 12,3 olan işsizlik oranı düşünüldüğünde ikinci hedefin tutturulması zor görünüyor.