Filistin Enformasyon Merkezi siyasi, toplumsal ve enformasyon alanında ağırlıkları olan ve koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden bu önemli şahsiyetleri derledi.

Ocak ayının yedisinde, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) kurucularından sayılan Filistinli siyasetçi Enis Mustafa El-Kasım (90) hayatını kaybetti.

Enis Kasım

***

09 Ocak 2021 tarihinde, Gazze'deki tanınmış hukukçulardan Filistinli Müsteşar Abdulkerim Şubeyr, yakalandığı koronavirüs hastalığı nedeniyle vefat etti.

Büyük bir hukukçu olan Şubeyr 23 ciltlik ansiklopedinin yazarıdır. Ansiklopedi işgalci İsrail'in 1967 yılından 1994 yılına kadar Gazze'deki askeri emir, talimat ve yayınlarını içeriyor. Onun akademik tezleri de Filistinlilerin dönüş ve mültecilerin haklarıyla ilgili önemli sabiteleriyle ilgilidir.

Filistinli akademisyen ve hukukçu Abdulkerim Şubeyr

***

01 Şubat 2021'de önemli bir Filistinli gazeteci, akademisyen olan Abdüssettar Kasım (72), yakalandığı koronavirüs hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti.

Kasım, Filistin Yönetimi'ne ve Oslo İlkeler Anlaşması'na karşı duran en önemli muhalif akademisyenlerdendi. Tutum ve eleştirileri nedeniyle Filistin Yönetimi'ne bağlı güvenlik güçleri tarafından birkaç kez tutuklandı. Kasım, Filistin direnişini destekleyen ve halkı da buna çağıran tutumuyla biliniyordu.

Filistinli akademisyen, gazeteci ve direniş destekçisi Abdüssettar Kasım

***

14 Şubat 2021 tarihinde 76 yaşındaki Filistinli şair Murid El-Bergusi vefat etti. El-Bergusi, geniş kitlelere hitap eden önemli Filistinli şairlerden idi. Birkaç şiir ve nesir kitabı bulunmaktadır.

Filistinli şair Murid El-Bergusi, eşi Radva Aşur ve oğulları Temim

***

22 Mart 2021 tarihinde 85 yaşındaki devrimci ve direnişçi şahsiyet Mahmud Hicazi (Ebubekir Hicazi) hayatını kaybetti. Hicazi çağdaş Filistin devriminde işgal güçleri tarafından esir alınan ilk kişi olarak bilinir. 18/01/1965 yılında tutuklandı. Fetih hareketine mensup olmakla suçlanan ilk kişidir.

Mahmud Hicazi, Yasir Arafat'la birlikte

***

25 Mart 2021 tarihinde, İslami Direniş Hareketi (Hamas)'ın önde gelen liderlerinden Adnan Ebu Tebbane (55) yakalandığı koronavirüs hastalığı nedeniyle Rabbine yürüdü. İşgal güçleri tarafından ilk tutuklanışı 1994 yılında oldu. Ardından tutuklanmalar durmadan devam etti. 16 kez tutuklanan Tebbane, toplamda 12 yıl Siyonist işgal rejiminin zindanlarında kaldı. 5 kez de Filistin Yönetimi'ne bağlı güçler tarafından tutuklandı.

Hamas liderlerinden olan Adnan Ebu Tebbane, İslam tarihi ile Filistin davasını belgelemeyle uğraşıyordu. "İslam Tarihindeki Anlaşmalar' ile ilgili kitapları var. Aynı zamanda başarılı bir iş adamı olan Tebbane, sahip olduğu plastik işletmesiyle Filistin ekonomisine katkı sağladığı gibi, sıkıntı ve kıt imkanlara rağmen Filistinli gençlerin çalışma ufuklarını açmaktaydı.

Hamas liderlerinden Adnan Ebu Tebbane

***

Aynı gün (25 Mart 2021) siyasi ve askeri büyük komutan Ömer Salih El-Bergusi de vefat etti. El-Bergusi, Hamas hareketinin askeri kanadı durumundaki İzzeddin Kassam Tugayları'nın kurucularından biridir. Birkaç kez tutuklandı. Oğullarından Salih'in Siyonist işgal güçlerine yönelik yaptığı ve kendisinin de şehit olduğu 'Ofra Eylemi' olarak bilinen cihad eylemi nedeniyle işgal güçleri intikam için evini yıktı. Salih'ten sonra, bir diğer oğlu Asım da işgal güçlerine karşı 'Asaf' ismiyle cihad eylemi yaptı ve bu eylemde esir alındı.

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları kurucularından büyük komutan Ömer Salih El-Bergusi

***

05 Nisan 2021 tarihinde Filistinli şair, eleştirmen ve akademisyen İzzeddin El-Munasira (74) yakalandığı koronavirüs hastalığı nedeniyle vefat etti.

Filistin Direnişi Şairi olarak bilinen El-Munasira, Mahmud Derviş, Semih El-Kasım ve Tevfik Ziyad ile birlikte Filistin direnişi yanında tavır alan ve destekleyen dört şairden biridir.

Direniş şairi İzzeddin El-Munasıra

***

07 Nisan 2021 tarihinde Filistin Halk Kurtuluş Cephesi – Genel Komutanlık Genel Sekreteri Ahmed Ali Cibril (83) hayatını kaybetti. Filistinli siyasetçi ve lider olan Cibril, Halk Cephesi'nin kurulmasına iştirak etti. Ancak daha sonra ondan ayrılıp Genel Komutanlık adıyla hareket kurdu ve vefatına kadar da ona Genel Sekreterlik yaptı.

FHKC-Genel Komutanlık Genel Sekreteri Ahmed Cibril

***

08 Temmuz 2021 günü, Gazze'nin güneyinde yer alan Han Yunus şehrinden akademisyen Enver Abdulaziz El-Abadise vefat etti.

Taziye mesajı yayınlayan Hamas hareketi 'kaybımız Ebu Ahmed'in mücahit Filistin halkımızın ilim, İslami ve hayır alanında çalışmalarda aktif olan önemli şahsiyetlerinden biri olduğuna şahitlik ederiz' ifadesini kullanmıştı.

Hamas hareketi mesajında El-Avadise'nin Gazze ve Han Yunus şehirlerinde hayır çalışmalara ve kalkınma alanlarında yaptığı çabalara, Kalkınma ve Rehabilitasyon Derneği olan İmar'ı kurmasına, Gazze bölgesinde özel ihtiyaç sahiplerine yönelik yardım ve desteklere dikkat çekti.

Hayır hizmetleri mücahidi Enver Abdulaziz El-Avadise

***

12 Temmuz 2021 tarihinde Kudüs'e Yardım İçin İslam-Hristiyan Derneği Genel Sekreteri Dr. Hanna İsa, Batı Yaka'nın Ramallah şehrinde vefat etti.

Hanna İsa hukuk uzmanı, araştırmacı ve üniversite hocasıydı. Ramallah'a bağlı Ayn Arik köyünde doğan İsa, 1988 yılında hukuk alanında doktorasını aldı. Uluslararası Hukuk Enstitüsü'nden de 1994 yılında profesör oldu. Başta Ortadoğu ve Uluslararası Hukuk, İdari Hukuk olmak üzere birçok kitabı yanında hukuk araştırmaları alanında yayınlanmış 4000'den fazla araştırma yazısı bulunmaktadır.

Kudüs'e Yardım Derneği Genel Sekreteri Hanna İsa

***

17 Temmuz 2021 tarihinde Filistinli tarihçi ve yağlı boya sanatçısı Ziyad Ez-Zahir (75) vefat etti. İşgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan en usta resim sanatçısı olarak bilinen Ez-Zahir'e ait eserlerinin sergilendiği birçok etkinlik yapıldı. En-Nasıra tarihiyle ilgili önemli araştırmacılardan biri sayılmaktadır.

Tarihçi ve sanatçı Ziyad Ez-Zahir

***

26 Ağustos 2021 tarihinde İslamî Direniş Hareketi (Hamas)'ın liderlerinden ve eski sözcülerinden İbrahim Davud Goşe (85) Ürdün'ün başkenti Amman'da vefat etti.

Hamas liderlerinden olan Mühendis Goşe, 1936'da Kudüs'te doğdu. Hamas'ın Siyasi Birim Üyesi, 1995-2004 yılları arasında da Şura Meclisi Başkanıydı. Doksanlarda ise Amman'daki bürosu kapatılmadan önce Hamas'ın sözcülüğünü yapmıştır. Kitapları arasında en meşhur olan Kırmızı Minare adlı eseridir.

Hamas: Aksa Tufanı Halkımızın Direnişinin ve Toprağını Savunmasının Tabii Sürecidir Hamas: Aksa Tufanı Halkımızın Direnişinin ve Toprağını Savunmasının Tabii Sürecidir

Hamas liderlerinden İbrahim Goşe

***

04 Eylül 2021 tarihinde Filistinli araştırmacı ve akademisyen Şefik El-Ğebra uzun süre devam eden hastalığın ardından vefat etti.

Kuveyt medyası 68 yaşında olan akademisyen El-Ğebra'nın uzun yıllar kanserle mücadelesi sonunda hayatını kaybettiğini duyurdu.

Aslen Hayfa'dan olan El-Ğebra, Kuveyt'te dünyaya geldi. Fakat doktor olan babası Nazım El-Ğebra, Hayfa doğumludur. Filistin'de yaşanan Nekbe nedeniyle 1948 yılında Kuveyt'e hicret etmişti.

Filistinli akademisyen Şefik El-Ğebra

***

09 Eylül 2021 tarihinde, genelde işgal altındaki Filistin, özelde ise El-Halil'deki İslami hareketin önemli şahsiyetlerinden biri olan Profesör Emir Rasras vefat etti.

Şu anda Siyonist rejim zindanlarında bulunan Filistinli esir Enes'in babası olan Profesör Emir Abdulaziz Rasras, akademisyen, En-Necah Üniversitesi'nde hoca ve Filistin alimlerinden biriydi.

Profesör Rasras– Ebu Enes, Filistin İslami hareketin önde gelen şahsiyetlerinden biri, 1936 devriminin mücahit komutanlarından birinin oğludur. Babası devrim yıllarında ve 1948 yılında meydana gelen Nekbe'nin başında savaşmış bir komutandı.

Profesör Emir Abdulaziz Rasras

***

18 Eylül 2021 tarihinde Filistinli yazar, akademisyen İlham Ebu Ğazale vefat etti. Filistin kütüphanesini zenginleştiren ve iz bırakan birkaç kitabın yazarıdır. Birçok büyük Filistin kuruluşunda kurucu üye olarak görev almıştır.

Yazar ve akademisyen İlham Ebu Ğazale

***

01 Ekim 2021 tarihinde Filistin ulusal hareket liderlerinden ve İslami Direniş Hareketi (Hamas) liderleri arasında Lübnan'ın Mercu'z-Zuhr bölgesine sürgün edilen Şeyh Muhammed Barud, koronavirüs hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti.

Hamas hareketi yayınladığı taziye mesajında 'İslami davet ve ıslah çabalarının önde gelen şahsiyetlerinden ve Müslüman Kardeşler'in Gazze'deki ilk neslinden sayılan, Gazze'nin kanaat önderi ve hayırlı evlatlarından olan Şeyh Barud'un vefatı nedeniyle halkımıza taziyelerimizi bildiriyoruz' ifadesini kullandı.

Hamas liderlerinden Şeyh Muhammed Barud

***

11 Ekim 2021 günü Fetih Hareketi Merkez Komitesi-İntifada'nın Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Adli Şahin El-Hatib mücadeleyle dolu geçen bir ömrün sonunda vefat etti.

Fetih-İntifada Hareketi yayınladığı taziye mesajında 'Komutan Ebu Fahir Filistin'e ve Filistin ulusal hareketine büyük fedakarlık ve gayretiyle çok şey katmıştır. Azmi kırılmayan bir komutandı. Filistin, Ürdün, Lübnan ve Suriye'deki mücadele sahaları onu iyi tanıyordur.' dedi.

Fetih liderlerinden Muhammed El-Hatib

***

02 Kasım 2021'de, özgürlüğe kavuşturulmuş eski esirlerden Basim Nezzal (56), yakalandığı koronovirüs nedeniyle kötüleşen sağlığının ardından, esir ve mücahit olarak, ailesinden uzaklaştırılmış olarak sürgün edildiği Kabatıya beldesinde Rabbine yürüdü.

Nezzal, cihad ve direnişle geçen 30 yıllık bir ömrün sonunda Hakka yürüdü. Bu süre içinde işgalciye ağır darbeler indiren Nezzal, ömrü direniş, cihad, zindan ve özgürlükten sonra uzaklaşmayla geçti.

Hamas hareketinin işgal rejimiyle yaptığı esir takas anlaşmasıyla özgürlüğe kavuşan Basim Muhammed Ukab Nezzal, Cenin şehri ahalisindendir. Siyonistlerin zindanlarında 20 yıl kaldıktan sonra Kassam'ın esir takasıyla özgürlüğe kavuşan Nezzal, işgal rejimi tarafından Gazze'ye sürgün edilmişti.

Mücahit Basim Nezzal

***

11 Kasım 2021 tarihinde Hamas'ın önde gelen liderlerinden ve eski Esirler Bakanı Vasfi Kabha (62) yakalandığı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Hayatında birkaç kez işgal güçleri tarafından suikasta maruz kalan Kabha, dokuz kez tutuklanmış ve toplamda 13 yılını Siyonist zindanlarında geçirmişti.

İşgal güçleri kadar Filistin yönetimine bağlı güçlerin de hedefindeydi. Birkaç kez aracına saldırılar yapılmış ve kendisi de kıl payı suikastlardan kurtulmuştu.

Hamas liderlerinden eski Esirler Bakanı Vasfi Kabha

****

24 Kasım 2021'de, Mescidi Aksa İmar Komisyon Başkanı ve Ürdün eski Vakıflar Bakanı Raif Necm (95) Ürdün'ün başkenti Amman'da vefat etti.

Necm, işgal rejiminin devam eden tecavüz ve saldırıları karşısında Mescidi Aksa'yı savunan ve onun imarı noktasında çaba gösterenlerin başında geliyordu. Kubbatu's-Sahra'nın restorasyon projesine gözcülük yapan kişi olduğu gibi, Mescidi Aksa'nın alt yapısıyla ilgili projelere de gözcülük ediyordu.

Raif Necm, 'Kudüs Hazineleri', 'Kutsal Yerlerin İmarı İçin Pratik Projelere Doğru', 'İşgalci İsrail Döneminde Kudüs', 'Kudüs'te Haşimi İmarı' gibi Kudüs ve Mescidi Aksa ile ilgili birçok eser ve araştırmasının yanında davet alanıyla ilgili birkaç eseri de bulunmaktadır.

Kudüs sevdalısı Raif Necm

***

29 Kasım 2021 tarihinde Hamas liderlerinden Abdüsselam Siyam (52) yakalandığı koronavirüs hastalığı nedeniyle Hakka yürüdü. Hamas liderlerinden olan Siyam, 2017 yılında hükümetin çalışmalarını takip sorumluluğunu almıştı. 2012 yılında ise Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri görevinde bulunmuştu.

Hamas liderlerinden Abdüsselam Siyam