Muslim Port Haber Merkezi | Sevde Köse

Tusus mahkemesi, görevden alınan Tunus Meclis Başkanı ve ülkedeki en büyük parti olan Nahda Hareketi'nin lideri Raşid el-Gannuşi'ye, partisinin yabancı bir kuruluştan mali bağış kabul etmesi iddiasıyla açılan davada para cezasıyla birlikte üç yıl hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin ön kararı onadı.

Resmi Tunus Haber Ajansı, Temyiz Mahkemesi'nin Nahda Hareketi lideri Gannuşi ve damadı Refik Abdusselam aleyhine açılan ve medyada "lobicilik" olarak bilinen davada aylar önce verilen ön kararı teyit eden bir karar verdiğini aktardı.

Tunus televizyonu, Temyiz Mahkemesi sözcüsü Habib Tarhani'nin "Temyiz Ceza Dairesi, Gannuşi ile Abdusselam’ı yabancı mali fonlar elde etmekle ilgili davada derhal geçerli olmak üzere üç yıl hapis cezasına çarptırıldığı şubat ayı başında verilen bir önceki ilk derece kararı onadı.” sözlerini aktardı.

Görevden İndirilen Gannuşi Terörle Suçlandı!   

Bir başka davada ise Tunus televizyonu, Temyiz Mahkemesi'nde açılan terör davalarında iddianame dairesinin, aralarında Nahda Hareketi liderlerinin de bulunduğu 12 sanığı "terörist nitelikteki suçlamalardan dolayı" yargıya sevk ettiğini bildirdi.

Amaç Filistin'i Siyasi, Askeri ve Ekonomik Yok Oluşa Sürüklemek mi? Amaç Filistin'i Siyasi, Askeri ve Ekonomik Yok Oluşa Sürüklemek mi?

Mahkeme sözcüsü Habib el-Tarhani, adı geçen iddianame dairesinin, Nahda Hareketi Başkan Yardımcısı Munzir el-Venisi (tutuklu), Refik Abdüsselam (Gannuşi'nin damadı), Şehrizad Akkaşe, Ahmet Galul, Tarık Bubahri, Rida İdris, Muaz el-Hırici, Mahir Zeyd, Muhammed Feth el-Iyadi, Muhammed el-Samiti’yi Tunus'taki Asliye Mahkemesi’nin terör davalarında ceza dairesinin gözetimine sevk etme kararı aldığını açıkladı.

Gannuşi Nasıl Görevden Alınmıştı?

2021 yılının Temmuz ayında, Tunus Meclis Başkanı ve ülkedeki en büyük parti olan Nahda Hareketi'nin lideri Raşid el-Gannuşi, Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından darbe yapmakla suçlanarak aniden görevden alınmıştı.

Gannuşi, Cumhurbaşkanının aldığı kararların yasal bir dayanağı olmadığını ve asıl kendilerine yönelik kararın bir darbe niteliği taşıdığını belirtmişti.

O dönem aynı zamanda Cumhurbaşkanı Said, "ülkenin içinden geçtiği olağanüstü koşulları gerekçe göstererek Meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını duyurmuş ve öyle de yapmıştı.

*Yazımız Al Jazeera kanalında yayınlanan makaleden çeviri yapılmıştır.

Editör: Yusuf Yusmar