Söz konusu tasarı, İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi suç, bu konudaki sorumluların ömür boyu hapis cezalarıyla mahkum olmasını öngörüyor.

Bölge ülkelerinde eşi benzeri daha önce hiç görülmemiş tasarı, İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi suç, bu konudaki sorumluların ömür boyu hapse varan hapis cezalarıyla mahkum olmasını öngörüyor.

Parlamento Başkanı İbrahim Buderbala, söz konusu yasa tasarısı hakkında kamuoyu ve yasama organının tam bir birlik ve beraberlik içinde olduğunu söyledi.

Parlamento Başkanı, genel kurulun açılışında yaptığı konuşmada, “Filistin'in nehirden denize kadar özgürleştirilmesi, tüm vatanın yeniden kurulması ve başkenti kutsal Kudüs olan Filistin devletinin kurulması gerektiğine yürekten inanıyoruz." dedi.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in partisinin altı üyesi tarafından kaleme alınan tasarı altı maddeden oluşuyor.

Bu ülkede yürürlüğe giren son anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanlığının yetkileri önemli ölçüde artırılmıştı.

Tunus yıllarca Filistin Kurtuluş Örgütü’ne ev sahipliği yaptı

Tunus’ta son haftalarda Filistin yanlısı gösteriler artarken Cumhurbaşkanı Said, Gazze Şeridi'ndeki durumu “kabul edilemez” diyerek kınarken, İsrail'le herhangi bir normalleşmeyi "vatana ihanet" olarak nitelendirmişti.

Heniyye Başkanlığındaki Hamas Heyeti Kahire'de Heniyye Başkanlığındaki Hamas Heyeti Kahire'de

Yaser Arafat’ın liderliğini yaptığı Filistin Kurtuluş Örgütü’ne 1982 ila 1994 yılları arasında ev sahipliği yapan Tunus, Ortadoğu ve Müslüman ülkeler arasında her zaman Filistin davasını en önemli destekçisi olarak biliniyor.

Tartışılan tasarı, “İsrail ile ilişkilerde normalleşmeye gidilmesi, Siyonist varlığın tanınması veya İsrail ile doğrudan veya dolaylı ilişkiler kurulmasını" suç olarak tanımlanıyor.

Bu suçu destekleyenlerin “vatan hainliği” suçundan 6 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenen tasarıda, suçun tekrarlanması halinde ise ömür boyu hapis cezası öngörülüyor.

Tasarının öne çıkan maddeleri neler?

Tasarı ayrıca, Tunus uyruklu gerçek veya tüzel kişilerin “Siyonist varlık” ile bağlantılı tüm gerçek ve tüzel kişilerle doğrudan veya dolaylı olarak iletişim, irtibat, propaganda, sözleşme akdi veya işbirliği içeren tüm kasıtlı eylemlerine yasak getiriyor.

Tunus vatandaşlarının İsrail'le bağlantılı "bireyler, kurumlar, kuruluşlar, resmi veya sivil toplum kuruluşları" ile (İsrail’deki Filistinliler hariç) her türlü etkileşimi de yasak getiren tasarı, İsrail'in işgal ettiği veya kontrol ettiği topraklarda gerçekleştirilen siyasi, ekonomik, bilimsel, kültürel, sanatsal veya sportif faaliyetlere, etkinliklere, gösterilere, toplantılara, sergilere, yarışmalara katılmayı yasaklıyor.

Parlamento Başkanı İbrahim Buderbala yine genel kurulun açılışında yaptığı konuşmada, kitlesel imha silahlarıyla Filistinli sivillerin can vermesine yol açan saldırılara onay verdiği insanlık suçuna iştirak ettikleri gerekçesiyle başta ABD olmak üzere Batılı ülkeleri suçladı.

Parlamentonun üyelerinin büyük bir çoğunluğu tasarı desteklemesine rağmen oylama hemen yapılmayacak ve konuşmak isteyen büyün üyelere söz hakkı tanınacak.

Tunus’taki sayıları 1200 civarındaki Yahudi’nin önemli bir kısmı Cerbe Adası’nda yaşıyor.