Nijer'deki askeri darbe dün akşam, görevden indirilen Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u ‘vatan hainliği’ ve ‘ülkenin güvenliğini tehlikeye atmak’ suçlamalarıyla yargılamaya yönelik niyetini duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre askeri darbe konseyi üyesi Albay Amado Abdurrahman, ulusal televizyondan okunan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Nijerya hükümeti şu ana kadar, devrik cumhurbaşkanı ile yerli ve yabancı ortaklarını vatana ihanet ve Nijer'in iç ve dış güvenliğini tehlikeye atma suçlamalarıyla yetkili ulusal ve uluslararası organlar önünde yargılamak için kanıtlar topladı."

Nijer ordusu dün akşam, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) tarafından uygulanan ‘yasa dışı, insanlıkla bağdaşmayan ve aşağılayıcı yaptırımları’ kınadı.

Askeri darbe konseyi üyesi Amado Abdurrahman ulusal televizyonda okunan bir açıklamada konuya dair şunları söyledi:

Afrika Birliği Zirvesi İsrail’in Suçları için Uluslararası Soruşturma İstedi Afrika Birliği Zirvesi İsrail’in Suçları için Uluslararası Soruşturma İstedi

"Nijer halkı, ECOWAS tarafından uygulanan ve ülkeyi ilaç, gıda ve elektrikten bile yoksun bırakma anlamına gelen yasa dışı, insanlıkla bağdaşmayan ve aşağılayıcı yaptırımlardan derinden etkileniyor."

26 Temmuz'da düzenlenen darbeyle devrilmesinden bu yana Niamey'deki karargahında gözaltında tutulan Nijer Cumhurbaşkanı’nın yakın bir arkadaşı, Bazoum’un akıbetine ilişkin endişelerin artması üzerine kendisinin cumartesi günü doktoru tarafından ziyaret edildiği bilgisini paylaştı.

General Abdurrahman (Ömer) Tchiani liderliğindeki darbeciler, daha önce başta ECOWAS ve ABD olmak üzere uluslararası örgütler ve ülkeler tarafından yürütülen diplomatik çabaları reddettiğini bildirmişti.

Bazum’un sağlık durumu 'zor koşullara rağmen iyi'

Gözaltındaki Bazum’u ziyaret eden doktoru, Cumhurbaşkanı’nın “zor koşullara rağmen sağlığının yerinde olduğunu” söyledi.

Bazum, eşi ve oğlu ile birlikte 26 Temmuz’dan itibaren başkent Niamey’deki sarayının bodrum katında tutuluyor.

Fransız radyosu RFI’a konuşan doktoru, “Yaşam koşulları gerçekten çok zor. Hala elektrik bile yok” dedi.

Bazum’un serbest bırakılmasına ilişkin uluslararası çağrılar var.

RFI, doktor ziyaretinin darbenin ardından Bazum’un dış dünyayla ilk teması olduğunu aktardı.

63 yaşındaki Bazum’un "endişe verici" miktarda kilo kaybettiği, kronik tıbbi sorunları bulunan 20 yaşındaki oğlunun da tedavisinin yapılmadığı bildirildi.

RFI’nın haberinde, “Doktor, Cumhurbaşkanı ile birlikte oğlu ve eşiyle de konuşabildi. Herkesin iyi olduğunu söyledi. Aynı zamanda üçüne de yemek ve ilaç bıraktı. Ziyaretin ardından Bazoum'un ailesi de rahatladı” ifadeleri yer aldı.

General Abdourahmane Tchiani liderliğinde cuntanın, doktor ziyaretine izin vermesi, uluslararası baskının ardından gerçekleşti.

BM İnsan Hakları Başkanı Volker Turk, tutukluluğun koşullarını insanlık dışı, aşağılayıcı ve uluslararası insan hakları hukukunu ihlal eden şeklinde nitelendirdi.

Babası, annesi ve kardeşinin darbe sırasında Fransa'da tatilde olduğunu söyleyen 34 yaşındaki kızı Zazia, Guardian'a bu hafta ailesinin temiz su veya elektriği olmadığını ve pirinç ve makarna üzerinde yaşadıklarını söyledi.

Darbe esnasında Fransa’da tatilde olan Bazum’un 34 yaşındaki kızı Zazia, İngiltere’de yayın yapan Guardian gazetesine, babası, annesi ve erkek kardeşinin temiz suya ve elektriğe erişiminin olmadığını; pirinç ve makarna ile beslendiklerini söyledi.