Muslim Port Haber Merkezi | Büşra Zehra Çamdalı

New York Times'de yayınlanan bir rapor, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşında bir takım kazanımlar elde ettiğini, hal böyleyken de ABD ve müttefiklerinin ise enerji fiyatlarının yükselişinden, enflasyondan ve hayat pahalılığından muzdarip olduğunu belirtti. Ve yine rapor ortaya koyuyor ki, Ukrayna savaşının başlamasından 4 ay sonra, Batı'nın yaptırımları ve enerji ambargoları Vladimir Putin'in askeri hamlelerine veya ülke içindeki siyasi konumuna baskı uyguluyor olsa bile, Rusya karşıtı müttefik ülkeler de gittikçe artan ekonomik sıkıntılar ile karşı karşıya. Aynı şekilde ABD'li yetkililerin, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarına devam etmesi halinde Rusya ekonomisinin zarar göreceğine, Joe Biden'ın de -Mart ayında- uygulanan yaptırımların "Rus ekonomisini ezdiğine" ve "rublenin enkaza dönüştüğü" için övündüğünü de değinildi. Fakat ham petrol fiyatlarının yükselmesiyle birlikte Rus petrol gelirleri rekor seviyelere ulaştı. Şubat ayındaki düşüşten sonra ruble bu hafta dolar karşısında 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bunun birlikte Biden yönetiminin yetkilileri, Rus ekonomisinin gördüğü zararın katlanarak arttığını ve bunun zamanla daha da kötüleşeceğini söylüyor. Özellikle de Rusya'ya teknoloji ihracatına uygulanan kısıtlamalar, -uzaydan bilişime- Rus endüstrisinin kademeli olarak büyümesini engelliyor. Perşembe günü, bir Beyaz Saray sözcüsü, G-7 zirvesinde , Rus ekonomisi üzerindeki "vidaları daha da sıkmak" için yeni planları tartışacaklarını söyledi.

Batı'nın Beklemediği Ekonomik Baskılar

Raporda, Biden yönetiminden az sayıda yetkilinin bu yaptırımların savaşın hemen durmasına yol açacağını beklediği belirtildi. Ancak Biden ve onun Avrupalı ​​ortakları da şu anda yaşadıkları ekonomik baskıları öngörmemiştiler. Yaptırımların Rusya'nın enerji ihracatına dokunmayacağına dair ilk garantilere rağmen, ABD Rus petrolünün ithalatını yasakladı ve AB de ithalatını %90 oranında azaltma planını açıkladı. Bu önlemlerin -kısmen- bir sonucu olarak, ABD ve Avrupa'da enerji fiyatları yükseldi ve bazı ABD eyaletlerinde benzinin galonu ortalama 5 dolar oldu. Yaz mevsimin sonunda, Moskova'nın doğal gaz arzını kestiğine dair artan uyarılarla birlikte Avrupa'da da havalar soğuyacak. Yaklaşan ara seçimlerde Cumhuriyetçilerin yüksek hayat maliyetleri konusundan yararlanacağı öngörülüyor.

Kanada, Ambargo Uyguluyor Türkiye Gemiler Gönderiyor Kanada, Ambargo Uyguluyor Türkiye Gemiler Gönderiyor

Beyaz Saray'ı Ters Köşe Eden Gelişme

Yaptırımlar ve ambargolar, Amerika'nın en büyük stratejik rakibi olan Çin'e -Rusya'nın kaybettiği kazancı telafi etmek için yeni müşteriler aradığından- çok miktarda petrolü çok düşük fiyatlarla satın alma fırsatı tanıyor. Rapor, enflasyondaki artışın ve Amerika'da yaşam maliyetinin artmasının Beyaz Saray yetkililerinin beklediğinden daha hızlı olduğuna işaret etti.

Sabır ve Bekleme Oyunu

Şimdi burada -rapora göre- asıl soru şu: 'Batı başkentlerinde bu yaptırımlara karşı sabır tükeniyor mu? -Geçen hafta- gazetecilere konuşan Biden, " Bu bir noktada bir sabır oyunu olacak: Ruslar ne yapabilir ve Avrupa bunun için nelere katlanabilir? ' dedi. Ve bunun G7'de bir tartışma konusu olacağını da ekledi. Washington ve Avrupa başkentlerinde büyüyen ve Kremlin tarafından yakından izlenen bu konu, politikacılar arasında daha fazla yaptırım uygulanıp uygulanmama konusunda güçlü bir fikir ayrılığı olasılığı olabilir. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'un dış politika danışmanı Jens Ploetner, -Pazartesi günü- Almanların, ülkenin Rusya ile uzun vadeli ilişkisi gibi dikkate değer bir mesele hakkında ciddi bir tartışmaya ihtiyaç duyduklarını söyledi. Bu, Schulz'un Moskova ile daha uzlaşmacı bir yaklaşımı desteklediği olarak yorumlandı. Washington Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nde kıdemli araştırmacı ve ABD'nin eski istihbarat şefi olan Gerard Debebeau, Amerika'nın yaptırımların siyasi sınırlarına ulaştığını ve yeni yaptırımların artık gerek olmayabileceğini söyledi. 'Bu yaptırımlar savaşa -kabul edilebilir- bir son vermek için yeterli değil. Bunun için ancak Ukrayna'nın savaş alanında kazandığı zaferler gerekli ve yeterli olabilir. Ve Amerikan politikasının odak noktası bu olmalı.' diyor.