Muslim Port Haber Merkezi | Fahrettin Uras

Kongo'nun başkenti Kinşasa'da yapılan Rönesans Barajıyla ilgili görüşme iki günün ardından bir sonuca vardırılamadı.

Üç ülkeden heyetler, Etiyopya'nın Nil nehri üzerindeki devasa barajıyla ilgili müzakerelerde çıkmazı çözmek için bir araya gelmişti.

Husiler Emperyalistleri Harekete Geçirdi! Tam 10 Ülke Birleşti! Husiler Emperyalistleri Harekete Geçirdi! Tam 10 Ülke Birleşti!

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Kinşasa kentinde yapılan görüşmelerin ardından yayınlanan bildiriye göre, görüşmeler anlaşma sağlanamadan sonuçlandı.

Mısır ve Sudan'dan Etiyopya'yı Hedef Gösteren Açıklamalar

Mısır Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Etiyopya'nın müzakerelere uluslararası arabulucuları dahil etme önerisini reddetmesinin görüşmelerin başarısız olmasına sebep olduğunu aktardı.

Sözcü Ahmed Hafez, Etiyopya'nın ABD, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği'nin müzakereleri denetlemede rol oynamasını reddettiğini açıkladı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, 'Bu durum, Etiyopya'nın iyi niyetle müzakere etmeye yönelik siyasi iradesinin eksikliğini bir kez daha ortaya koyuyor.' ifadelerini kullandı.

Sudan Dışişleri Bakanı, Etiyopya'nın baraj üzerindeki tek taraflı hareketlerinin uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu aktardı.

Meryem al-Sadik al-Mehdi gazetecilere verdiği demeçte, 'Müzakerelere yeni bir yaklaşım olmadan, Etiyopya'nın bir oldu bitti dayatması ve tüm bölge halklarını büyük bir tehlikeye atması anlamına gelir' dedi.

Etiyopyalı yetkililer henüz bir açıklamada bulunmadı.

6.500 megavatlık planlanan kapasitesi ile Afrika'nın en büyük barajı olacak olan GERD, Nisan 2011'de temel atılmasından bu yana gerilim kaynağı oldu.

Etiyopya, baraj projesinin 110 milyonluk nüfusu için ekonomik kalkınmanın ve elektrik üretiminin anahtarı olduğunu iddia ediyor.

Ancak Mısır, barajın Nil suyunu tehlikeye atacağından korkarken, Sudan da barajın güvenliğinden ve suyun kendi barajlarından ve su istasyonlarından akmasından endişe ediyor.

Geçen hafta Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi, Mısır'ın su kaynaklarının barajdan etkilenmesi durumunda 'bölgede akıl almaz bir istikrarsızlık' olacağını açıklamıştı.

Etiyopya Gözlemci Olarak Sadece Afrika Birliği'ni İstiyor

El Cezire'den Hiba Morgan, görüşmelerin amacının, Etiyopya'nın barajı ikinci kez doldurmadan önce müzakerelerin devam etmesi için bir yol haritası çıkarmak olduğunu söyledi.

'Bir tarafta Sudan ve Mısır, arabuluculuğun ABD, Birleşmiş Milletler ve şu anda arabulucu rolünü yerine getiren - şu anda gözlemci rolünü üstlenen Avrupa Birliği'ni de kapsayacak şekilde genişletilmesini istiyor.'

Ancak,en büyük anlaşmazlık noktasının Etiyopya'nın GERD müzakerelerinin yalnızca Afrika Birliği tarafından yönetilmesini istemesi olduğunu sözlerine aktarıyor.

Etiyopya, Mısır ve Sudan'ın Rönesans Barajı'nın (GERD) doldurulmasının anlaşmaya varılıncaya kadar ertelenmesi gibi tartışma konusu olmayan noktalarla da gündeme geldiğini söyledi.

Etiyopya, ikinci dolumun Temmuz ayında yapılacağını ve 13,5 milyar metreküp su depolayacağını duyurdu.

Morgan, 'Bu, geçen yıl ilk dolumda GERD'de depolanan, Nil boyunca su istasyonlarını ve bazı çiftlikleri ve ülkedeki beş milyon insanın su kaynaklarını etkileyen su miktarından üç kat daha fazla' açıklamasında bulundu.

Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'nin kurucu başkanı Allam Ahmed El Cezire'ye yaptığı açıklamada, geçmiş müzakerelere katılmamış ve bağımsız olarak görülen bir ülke veya bloğun (ABD, Kanada veya Çin gibi) yapması gerekeceğini aktaran Ahmed görüşmeleri ilerletmek için bu ülkelerden birinin arabulucu olması gerektiğinden bahsetti.

'Çatışma tırmanmaya devam edecek ve bence daha yüksek düzeyde bir müdahale olması gerekecek' dedi.

Taraflardan hiçbirinin barajı yok etmeyi ciddi bir şekilde düşünmediğini, ancak bağımsız teknik uzmanların endişeleri gidermek için Etiyopya'nın barajda tuttuğu verileri incelemesi gerektiğini aktardı.

'Barajın şeffaf bir teknik değerlendirmesini yapabilirsek, çözülmemiş sorunlar hızla çözülebilir, kilit nokta budur.'