Seçim sonuçlarına göre, İşçi Partisi 410 sandalye kazanarak, İngiltere Parlamentosu'nun 650 üyeli Avam Kamarası'nda çoğunluğu elde etti.

Seçimi kaybeden Muhafazakar Parti ise 131 sandalye ile tarihinin en düşük milletvekili sayısına sahip oldu.

İşçi Partisi lideri Sir Keir Starmer, Cuma günü başkent Londra'da sabah saatlerinde destekçilerine "Değişim şimdi başlıyor," diyerek seslendi.

Kral 3. Charles ile yapılan "el öpme" töreninin ardından 61 yaşındaki Starmer, resmen başbakan olarak hükümeti kurma yetkisini aldı.

Muhafazakar Parti liderliğinden istifa eden eski Başbakan Rishi Sunak, yeniden milletvekili seçildiği Richmond ve Northallerton seçim bölgesindeki destekçilerine yaptığı konuşmada, seçim mağlubiyetindeki sorumluluğunu kabul etti.

Sunak daha sonra, 1735 yılından bu yana İngiliz başbakanlarının hem evi hem de ofisi olarak kullanılan 10 Downing Street'e geri döndü.

Fransa’da Hükümet Devrildi Fransa’da Hükümet Devrildi

Başbakan olarak yaptığı son konuşmada Sunak, "dünyanın en iyi ülkesine" liderlik etmekten onur duyduğunu ve İngiliz halkının "açık bir mesaj verdiğini" söyledi.

Daha sonra Buckingham Sarayı'nı ziyaret eden Sunak, tarihi bir formalite olarak Kral 3. Charles'a istifasını resmen sundu.

İngiltere'de kral ve kraliçeler, devletin başı olsa da ülkenin siyasi süreçlerinde aktif bir rol oynamıyor.

Hükümet meselelerini görüşmek üzere başbakanla haftalık toplantılar düzenleyen Kral, siyasi olarak tarafsız olsa da gerekli olduğuna inandığı durumlarda başbakana "tavsiyede bulunma ve kendisini uyarma" hakkını elinde bulunduruyor.

İşçi Partisi lideri Starmer, "el öpme" töreninin ardından ilk kez 10 Downing Street'teki başbakanlık konutuna girdi.

Kral 3. Charles, Temmuz ayının sonlarına doğru parlamentonun açılışına katılacak. Bunun ardından Lordlar Kamarası ile Avam Kamarası'nın ortak toplantısında, yeni hükümet tarafından kendisi için kaleme alınan ve yasama programını ortaya koyan bir konuşma yapacak.

İlk kadın Maliye Bakanı

"Siyaseti kamu hizmetine döndürmek zorundayız," diyen Starmer, önümüzdeki beş yıl için siyasi hedeflerinin "önce ülke, sonra parti" olacağını ve "ulusal yenilenmeye" odaklanacağını açıkladı.

Partinin politika önceliklerini özetleyen İşçi Partisi Manifestosu'nda beş hedef sıralanıyor. Bu hedefler arasında ekonomik büyümeyi başlatmak; temiz enerjiyi geliştirmek; şiddet içeren suçları azaltmak; eğitimde reform yapmak ve zor durumdaki Ulusal Sağlık Servisi için yatırım yaparak iyileştirmek yer alıyor.

Starmer Cuma günü yaptığı konuşmada, "Kaosu durduracağız dedik. Yeni bir sayfa açacağımızı söyledik. Bunları yapacağız. Değişim çalışmaları bugün başlıyor," dedi.

İngiltere'nin ilk kadın maliye bakanı olmaya hazırlanan İşçi Partili Rachel Reeves, ekonomik anlamda karşılaşacağı zorluğun boyutundan çekinmediğini belirtti.

Reeves gazetecilere verdiği demeçte, Muhafazakârlardan devralınan mirasa yönelik olarak "gerçekten korkunç bir seviyede" dedi.

Reeves, İngiltere'nin borç yükünün ülkenin milli gelirinin yüzde 100'üne ulaştığını ve vergi yükünün de 17 yılın en yüksek seviyesinde olduğunu belirtti.

"Her şeyi hemen düzeltme sözü veremeyeceğini," söyleyen Reeves, İşçi Partisi hükümetinin temel misyonunun ekonomik büyümeyi başlatmak olacağını söyledi.

King's College London üniversitesinde Avrupa Siyaseti ve Dış İlişkiler Profesörü olan Anand Menon, yeni hükümetin göreceli istikrarı ile İngiliz seçmenlerin rahatlatılması gerektiğini söyledi.

Menon, "Bakanların oldukça uzun bir süre iktidarda kalarak ve hükümetin orta vadeli hedefleri düşünebilmesi seçmende karşılık bulmalı," dedi.

Parlamentonun ilk gününün önümüzdeki Salı günü başlaması ve ilk iş olarak Meclis Başkanı'nın seçilmesi planlanıyor.

Parlamentonun açılış töreni ile Kral'ın konuşması 17 Temmuz Çarşamba günü yapılacak.

Editör: Muslim Port