Muslim Port Haber Merkezi | Büşra Zehra Çamdalı

Amerika Başkanı Joe Biden, NATO ve G-7 zirvesinin, dünyayı nesiller boyu değiştireceğini umduğu çeşitli tedbirler kapsamında küresel altyapıya 600 milyar dolarlık yatırım yapmaya karar verdiğini açıkladı. Bu kapsamda Almanya'nın Bavyera Alpleri bölgesinde geçtiğimiz Pazar günü başlayan zirvede başta Ukrayna'daki savaş ve küresel gıda ve enerji krizi endişeleri olmak üzere bir takım meseleler tartışıldı. Biden, bu kararın gelişmiş sanayi ülkelerinin küresel altyapıda adaleti sağlama ve orta gelirli ülkelerin kalkınmasına yardımcı olma taahhüdü olduğunu belirterek, zirveden çıkacak kararların önümüzdeki nesiller için dünyanın gidişatını belirleyeceğini vurguladı.

Buna karşılık Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa ülkelerinin önümüzdeki beş yıl içinde Çin Yeni İpek Yolu – Bir Kuşak Bir Yol- projesine karşı koyma çabaları çerçevesinde gelişmekte olan ülkelerdeki altyapıyı finanse etmek için yaklaşık 300 milyar euro yardım sağlayacağını söyledi. Bavyera'daki "Elmau Kalesi'nde gerçekleşen zirvenin ilk oturumunda gıda ve enerji krizleri, küresel ekonomideki yüksek enflasyon ve Rusya'nın Ukrayna'ya işgali tartışıldı. Zirveye Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de video bağlantısı ile katıldı.

RUSYA'YA KARŞI YAPTIRIMLAR

Elmau Kalesi'ndeki -üç gün süren- zirvenin başlangıcında Amerika, İngiltere, Kanada ve Japonya, Moskova'ya yönelik yaptırımları ağırlaştırması ve Ukrayna'ya savaşını finansmanını kesme çabalarının bir parçası olarak Rusya'ya altın ithalatını yasaklayacaklarını açıkladı. Fransa ise sadece desteğini bildirdi.

Biden, grubun son yaptırım paketinin bir parçası olarak Rusya'dan altın ithalatını yasaklayacağını açıklayacağını, fakat Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, bu konunun çözümünün dikkatli bir şekilde ele alınması gerektiğini, aksi takdirde ters etki yapabileceğini söylediğinden, bu adımın atılmasında bir fikir birliği olup olmayacağı netleşmediğini söyledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson 'Bugün açıklayacağımız tedbirler , direkt olarak Rus oligarkları ve Putin'in savaş makinesinin kalbini vuracak' dedi. Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in cezasız kalması durumunda sonuçların dünya için felaket olacağını, kendi ifadesiyle şiddet yoluyla daha fazlasını elde etmesini meşrulaştıracağını ifade etti.

Buna karşılık, İngiltere Avam Kamarası'ndaki Savunma Komitesi Başkanı Tobias Ellwood, El Cezire'ye konuşarak - zirvenin "Rus saldırganlığına" karşı birlik olmayı vurgulaması açısından önemli olduğunu göz önünde bulundurarak- ülkelerin Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşı bitirmek için yeterince çaba göstermediğini söyledi. Ellwood, savaşa devam etmesine izin verildiği takdirde Putin için -gelecekte-bu planlarını Avrupa'nın başka yerlerinde uygulamanın cazip olacağını ve Putin ile müzakere etmenin önümüzdeki yıllarda Avrupa için daha fazla sorun anlamına geleceğini de sözlerine ekledi. Ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de G-7 ülkelerinin Ukrayna'ya yardım etmesi ve Avrupa ekonomisini ve müttefiklerini desteklemesi gerektiğini tekrar ifade etti. Michel, Avrupa Konseyi'ni Rusya'nın yalnızlaştırılması ve ülkeleri onunla ittifak kurmamaya ikna etme arzusunu ifade etti; herkesin, ekonomisinin Rus enerjisine bağlı olmasının zorluklarıyla yüzleşmesi gerektiğini de ekledi.

Dört Avrupa Ülkesinden Ortak Açıklama: Filistin Devletini Tanımaya Hazırız Dört Avrupa Ülkesinden Ortak Açıklama: Filistin Devletini Tanımaya Hazırız

Rusya'nın altın ihracatının değeri geçen yıl yaklaşık 15,5 milyar dolara ulaştı.Bu bağlamda üst düzey bir ABD yetkilisi, G-7 zirvesinin Rusya'ya altın ithalatını yasaklama konusunu Salı günü resmi olarak duyuracağını ifade etti. Ve altın ihracatının küresel finans sistemiyle başa çıkma kabiliyeti açısından Rusya'nın ana ihracatlarından biri ve önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu da ekledi.

RUSYA KİEV'İ BOMBALADI

Rus kuvvetleri G-7 zirvesinin başlamasıyla eş zamanlı olarak, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in merkezini 3 haftanın ardından ilk kez bombaladı. Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada Kiev'deki "Artyom" füze üretim tesisinin bombalandığını söyledi. Tesisin komşu bir apartmanında meydana gelen hasar sebebiyle bir yerleşim bölgesini bombalandığı yönündeki haberleri reddederek, bunun Ukrayna'nın uçaksavar füzesinden kaynaklandığını açıkladı.Bu gelişmeler, NATO'nun İspanya'nın başkenti Madrid'de Salı günü başlaması planlanan bir başka zirvesinden önce gerçekleşti.Biden, Rus bombalamalarını "barbarca" olarak nitelendirirken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, G-7'nin buna Kiev'e daha fazla silah sağlayarak ve Moskova'ya daha sert yaptırımlar uygulayarak yanıt vermesi gerektiğini söyledi.

ZİRVE KARŞITI PROTESTOLAR

Görünüşe göre ev sahibi ülkedeki halkın büyük çoğunluğu bu zirveden memnun değil ve birçok konuda çekimserler. Zirvenin toplandığı yerin yakınındaki güney Almanya kasabası Garmisch-Partenkirchen'de yüzlerce protestocu iklim değişikliği konusunda harekete geçilmesini talep etti. Protestoya yaklaşık 1000 kişinin katılması bekleniyordu, ancak polis protestocu sayısının 250'ye ulaştığını söyledi.Cumartesi günü ise Münih'te yaklaşık 4.000 protestocu toplanarak G-7 zirvesi liderlerini dünyadaki yoksulluk, iklim değişikliği ve açlıkla mücadele için harekete geçmeye çağırdı. İklim aktivistleri ise Pazar günü, Londra'nın merkezinde yürüyüş yaparak G-7 zirvesi liderlerini gelişmekte olan ülkelerin borçlarını iptal etmeye çağırdı.

ELİ KULAĞINDA KÜRESEL KRİZLER

Bu yıl yapılan G-7 zirvesi, iderlerin COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana ilk kez bir araya geldikleri geçen yıla göre daha kötü şartlarda gerçekleşti. Ukrayna savaşının bir sonucu olarak enerji ve gıda fiyatlarındaki küresel artış ekonomik büyümeyi yavaşlattı ve BM "benzeri görülmemiş bir küresel açlık krizi" konusunda uyarı verdi. Bu bağlamda Biden, G-7 zirvesinin küresel altyapıya 600 milyar dolar yatırım yapma kararı aldığını duyurdu.Alman Şansölye Olaf Scholz ise G-7 zirvesinin tüm liderlerinin yavaşlayan büyüme ve artan enflasyon sebebiyle yaklaşan küresel ekonomik krizden endişe duyduğunu söyledi. Schultz, televizyonda yayınlanan açıklamasında, "Tüm üye ülkeler karşı karşıya olduğumuz bu krizden ötürü endişeli. Bazı ülkelerde düşen büyüme oranlarına karşın artan enflasyon, hammadde kıtlığı ve tedarik zincirlerindeki aksaklıklar, bütün bunlar basit sorunlar değil. " dedi.

G-7 liderleri, yükselen enerji fiyatlarına karşı koymak, Rusya'nın petrol ve gaz ithalatına alternatifler seçenekler bulmak ve diğerler bazı konuların yanı sıra iklim değişikliği ve genişleyen Çin etkisi konularını ele aldılar.