Muslim Port Haber Merkezi

Etiyopya'nın orta-güney bölgesinde yer alan Oromiya'da, 18 Haziran Cumartesi günü Amhara etnik grubuna yönelik silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda 200'den fazla sivilin katledildiği belirtildi.

Afrika'nın en kalabalık ikinci ülkesini parçalamaya yönelik bir saldırı hamlesi daha geldi. Kuzey Tigray bölgesinde 2020 yılında patlak veren çatışmalar, geçen yıl komşu Afar ve Amhara bölgelerine de sıçramıştı.

Saldırılarda Oromo Kurtuluş Ordusu Hedef Gösterildi

200'den fazla kişinin öldüğü son saldırının, isyancı grup Oromo Kurtuluş Ordusu (OLA) tarafından yapıldığı ileri sürüldü.

OLA Sözcüsü Odaa Tarbii ise suçlamaları reddetti.

Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu da hükümete çağrı yaparak bu tür saldırılara karşı önlem alınması ve çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

Etiyopya'da birçok bölgede, çoğu tarihsel şikayetler ve siyasi gerilimler nedeniyle yaygın etnik çatışmalar yaşıyor.

110 milyondan fazla nüfusu olan Etiyopya'nın ikinci en büyük etnik grup olan Amhara halkı, Oromiya gibi bölgelerde sık sık hedef alınıyor.

Etiyopya Başbakanı Ahmed: "Sivillere saldırı kabul edilemez"

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, ülkenin Oromiya bölgesinde 18 Haziran'da 200'den fazla sivilin hayatını kaybettiği saldırının "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

Başbakan Ahmed, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, sivillere yönelik saldırılara karşı "sıfır tolerans" göstereceklerini ifade etti.

Somaliland Kıyılarındaki Devasa Petrol Keşifleri Bölgesel Savaşı mı Tetikliyor? Somaliland Kıyılarındaki Devasa Petrol Keşifleri Bölgesel Savaşı mı Tetikliyor?

Oromiya bölgesinde sivillerin hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu belirten Ahmed, "Sivillere saldırı kabul edilemez. Saldırılardan etkilenen bölgelerde barış ve güvenliğin yeniden sağlanması öncelikli hedefimiz." ifadesini kullandı.

Bölgedeki Gruplarla İrtibatın Engellendiği Belirtiliyor

Al Jazeera kanalına konuşan Etiyopyalı bir gazeteci, Etiyopya hükümetinin medya çalışanlarını OLA isyancılarıyla konuşmasını engellediğini ve onları 'terörist' olarak ilan ettiği için bölgenin hükümet kısıtlamaları nedeniyle sınırın dışına çıkmakla itham ettiğini söyledi.

Pazar günü, hükümet tarafından atanan Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu, federal hükümeti sivillerin öldürülmesine "kalıcı bir çözüm" bulmaya ve onları bu tür saldırılardan korumaya çağırdı.

Başbakan Abiy'e bağlı güçler ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ve müttefikleri arasındaki çatışmalar sonucunda binlerce insan öldürüldü ve milyonlarca kişi de evlerinden oldu.

Merkezi hükümetin Mart ayında tek taraflı ateşkes ilan etmesinden bu yana şiddet azalmıştı.