Muslim Port Haber Merkezi | Yunus Emre Kaynak

Almanya'da Müslümanları hedef alan ve 9 kişinin öldürüldüğü ırkçı terör saldırısı, kıtada giderek yaygınlaşan ırkçı terörün katliamlar yapacak kadar büyük bir tehdit haline dönüştüğünü gösterdi.

Bazı ırkçı terör saldırılarında ciddi can kayıpları meydana gelirken, Avrupa'da yabancıların hemen hemen günlük düzeyde sözlü ırkçı saldırılara da maruz kaldığı görülüyor. Diğer yandan ırkçı teröristler, Avrupa başkentlerinde sıklıkla cami ve sinagog gibi ibadet yerlerini hedef alıyor.



Batı Dünyasında Irkçı Terörde Yüzde 320 Artış

Kasım 2019'da yayımlanan Küresel Terör Endeksi, özellikle Batı Avrupa olmak üzere "Batı'da" ırkçı terörün son 5 yılda yüzde 320 arttığına dikkati çekti.

Yeni Zelanda’da Cami Cemaatine Seri Katil Saldırdı

Yeni Zelanda'nın Güney Adası'ndaki Christchurch kentinde tam bir yıl önce cuma namazı esnasında iki camiye düzenlenen ırkçı terör saldırısı sonucu 51 kişinin hayatını kaybetmesi Batı dünyasında ırkçı ideolojinin ne tür bir tehlike yarattığının açık bir göstergesi olmuştu.

Afrika Kökenli Sivillere Saldırdı Nazi Selamı Verdi

İtalya'nın doğusundaki Macerata kentinde 3 Şubat 2018'deki ırkçı terör saldırısında, kent merkezine girdiği aracından çevreye ve özellikle Afrika kökenli insanların bulunduğu bölgeye ateş açan Luca Traini, 6 kişiyi yaraladı. Traini, saldırının hemen ardından sırtına astığı İtalya bayrağı ile "Yaşasın İtalya" diye slogan atıp Nazi selamı verdi.

İngiltere’de Teravih Namazı Çıkışı Saldırı Düzenlendi

Londra'nın kuzeyindeki Finsbury Park Camisi yakınlarında bir kişi, 2016 yılının haziran ayında teravih namazı çıkışı aracını Müslümanların üzerine sürdü. Saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.

48 yaşındaki saldırgan DarrenOsborne "terör bağlantılı cinayet" ve "cinayete teşebbüs" suçlarından 43 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkemede konuşan görgü tanıkları, Osborne'un "Tüm Müslümanları öldüreceğim. Müslümanlar teröristtir." diye bağırdığını ve olayın ardından polisi beklerken de "İşimi tamamladım. Beni artık öldürebilirsiniz." diyerek gülümsediğini aktardı.

İsveç’te Okula Irkçı Saldırı

İsveç'in Göteborg şehrine bağlı Trollhattan kasabasında 20 yaşındaki AntonLundinPettersson tarafından 4 sene önce bir okula düzenlenen ırkçı terör saldırısında göçmen kökenli 4 öğrenci ve 1 öğretmen hayatını kaybetti.

Norveç’te Nur Cami Hedef Alındı

Norveç'in Barum kentinde geçen sene ırkçı terörist 22 yaşındaki Philip Manshaus, El-Nur İslam Merkezi adlı camiye saldırı düzenlemiş ve olayda bir kişi yaralanmıştı. Saldırganı durduran 65 yaşındaki Pakistan asıllı Muhammed Rafik ülkede kahraman ilan edildi.

Manshaus, camiye saldırmadan önce Çin asıllı 17 yaşındaki üvey kız kardeşi JohanneZhangjiaIhleHansen'i öldürmüştü. Olay sonrası polis ifadesinde Çin asıllı kız kardeşini öldürdüğü için pişman olmadığını söyleyen Manshaus, cami saldırısında ise çok sayıda Müslüman'ı öldürmeyi hedeflediğini itiraf etti.

Almanya’da Bir Yılda 184 Saldırı Oldu

Almanya'da 2019 yılında Müslüman kuruluşları ve temsilcilikleri 184 kez saldırıya maruz kaldı. Sol Parti, İslam düşmanlığına karşı daha fazla önlem alınmasını talep ediyor. Berlin merkezli Tageszeitung'un (taz) Alman hükümetinin verilerine dayandırdığı haberine göre Almanya'da geçen yıl her iki günde bir İslam düşmanı bir saldırı düzenlendi. Sol Parti'nin İslam düşmanı saldırılara ilişkin verdiği soru önergesini yanıtlayan Alman İçişleri Bakanlığı, 2019 yılında Müslüman kuruluşları ve temsilciliklerine 184 kez saldırı düzenlediği bilgisini verdi.

Almanya’da 3 Camide Bomba Alarmı

Almanya'da elektronik postayla yollanan bomba ihbarları nedeniyle üç cami tahliye edildi. Camilere yollanan tehdit içerikli e-postalarda "bugün Almanya'daki Türk parazitlerden intikam alınacak" denildiği aktarılmıştı.

Almanya'da Yakalanan Irkçıların Camilere Saldırı Hazırlığı Yaptığı Ortaya Çıktı

Almanya'da aşırı sağcı terör örgütü kurmak şüphesiyle gözaltına alınan ve dün çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan 12 kişinin camilere saldırı yapmayı planladığı belirtildi.

Ülkede İç Savaş Çıkması Hedeflendi

Gruptaki herkesin, silahlar için gerekli 50 bin euro para toplamak ve potansiyel saldırı hedeflerini araştırmakla görevlendirildiği bilgisi paylaşıldı.

Minden'deki toplantıdan birkaç gün sonra emniyet birimlerinin, örgütün telefon görüşmelerini dinlediği ve burada "10 kişinin 10 eyalette" saldırı yapmaktan söz ettiği kaydedildi.

Örgütün, 2019 Mart'ta Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki gibi bir saldırı yapmak istediği, bu saldırılar sonucunda ise ülkede iç savaş çıkmasını hedeflediğine dikkat çekildi.

Almanya’da Irkçı Saldırı: 5’i Türk 9 Ölü

Almanya'da Türklere ait 2 nargile kafeye silahlı saldırı düzenlendi. 5’i Türk 9 kişinin hayatını kaybettiği olayın ardından aşırı sağcı olduğu ileri sürülen saldırgan evinde ölü bulundu. Polis evde bir cesedin daha olduğunu açıkladı.

Futbol Sahalarına da Yansıdı

Avrupa’da ırkçılığın yükselişi futbol sahalarına da yansıdı. Birçok futbol maçında Afrika kökenli Müslüman futbolcular ırkçı sloganlar ile protesto edildi.

Portekiz 1'inci Futbol Ligi'nin 21'inci haftasında oynanan VitoriaGiumaraes-Porto maçında tribünlerden yapılan ırkçı tezahüratlara tepki gösteren Porto'nun Malili futbolcusu MoussaMarega, sahayı terk ederek soyunma odasına gitti.

Karşılaşmada 1-1'lik eşitliği bozan ve 60'ıncı dakikada takımına galibiyeti getiren golü atan Marega, rakip taraftarların kendisine yönelik ırkçı tezahüratlarına sadece 11 dakika tahammül edebildi.

MoussaMarega, maçın 71'inci dakikasında ırkçı tezahüratlara tepki göstererek soyunma odasının yolunu tuttu.

Malili futbolcu gerek takım arkadaşları, gerekse rakip futbolcuların kendisini sakinleştirme ve durdurma girişimlerine aldırış etmeyerek, ırkçı tezahürat yapan taraftarlara ve herhangi bir müdahalede bulunmayan hakemlere tepki göstermek için "Bu, utanç verici" diye bağırarak sahayı terk etti.

Rus Ordusu, Ukrayna'ya Son Üç Ayın En Yoğun Hava Saldırısını Başlattı
Rus Ordusu, Ukrayna'ya Son Üç Ayın En Yoğun Hava Saldırısını Başlattı
İçeriği Görüntüle

İngiltere'de Camide Namaz Kılan Müezzin Bıçaklandı

Dün meydana gelen olayda, İngiltere'nin başkenti Londra'da camiye giren bir kişi, namaz kılan müezzini bıçakladı. İngiliz basınındaki haberlerde, saldırganın koşarak camiye girdiği ve namaz kılan din görevlisini boynundan bıçakladığı aktarıldı.

Sosyal medyada saldırıya ilişkin, bir polis memurunun camide elleri arkadan bağlanmış genç yaşlarda beyaz bir kişinin başında durduğu görüntüler yayınlandı. Öte yandan sosyal medyada, bıçaklanan din görevlisinin müezzin olduğu ileri sürüldü.