Muslim Port Haber Merkezi

Geçen hafta iki toplantı yapıldı. İlki, eyaletlerin aşıları, Hint-Pasifik bölgesel meselelerini ve Çin etkisinin tartışıldığı Amerika Birleşik Devletleri-Hindistan-Japonya-Avustralya 'Dörtlüsü' nün sanal liderler zirvesiydi. Ardından Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Çin'in 'kabalaşan' tutumunu tartışmak üzere Tokyo'ya yaptığı ziyaret gerçekleşti. Ve ardından Perşembe günü, Blinken ile Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ABD'nin yeni yönetimi için bir ilki planladı: Alaska'daki Çinli meslektaşlarıyla bir toplantı gerçekleştirdi.

Tokyo toplantılarından sonra iki sayfalık bir açıklamada, ABD sert bir çizgi ortaya koydu: "Çin'in, kendi rotasını bulmak için baskı veya saldırgan tavır sergilediği" dillendirildi. Güney ve Doğu Asya denizlerinin "istikrarsızlaştırıldığı" belirtildi.

İsrailli diplomat Alon Piskas tam da bu noktada; "Ama bu nasıl İsrail'i ilgilendiriyor ve Haaretz okuyucuları bunu neden önemsemeli diye sorulabilir." diyerek yazısına devam etti.

Bu soruların cevabı, İsrail'in Çin ile genişleyen ilişkileri ve Washington'da bazılarının bu konuda gördüğü şüpheyle ilgilidir. İsrail üzerindeki etki, daha geniş ABD-Çin ilişkisinin sadece bir türevidir, ancak kötü yönetilirse İsrail'in ABD ile stratejik ortaklığını etkileyebilir.


Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, dün Japonya'daki başbakan konutunda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi.
Japonya Başbakanı Yoshihide Suga konutunda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi.

Geçen Kasım ayında ABD seçimlerinden hemen önce ve kısa bir süre sonrasında, dış politika ekosistemindeki pek çok kişi elverişli bir tembel konvansiyonel düşünceyi benimsedi: Biden'ın Çin'e yönelik politikası Donald Trump'ınkinden çok farklı olmayacak. Sonuçta bu mantık devam etti, sorunlar aynı kaldı. Çin'in uzun vadeli bir tehdit olarak algılanması o kadar da farklı bir şey değil.

Trump, kapsamlı ve tutarlı bir Çin politikası tasarlarken sefil bir şekilde başarısız oldu. Hem adayken hem de Başkan olarak Çin Halk Cumhuriyeti'ne yönelik eleştirisi dikkat çekiciydi. Bu nedenle, uzmanlar, Biden'ın bu sorunları aşağı yukarı benzer şekilde ele alması gerekeceğini açıkladı.

Yanlış.

Trump, ABD ile Çin'in ikili ticaret açığı ve Çin'in adaletsiz ticaret uygulamalarına karşı gürültülü ve takıntılıydı.

Trump, doğrudan Çin ve Kuzey Kore ile ilgili konularda Güney Kore, Japonya ve Avustralya ile bölgesel ittifakları karaladı, ihmal etti ve etkili bir şekilde baltaladı. Çin'in insan hakları siciline kayıtsızdı, iklim zorlukları konusunda Çin ile işbirliği yapmayı veya Çin'e dahil olmayı reddetti. "Çin virüsü" olarak adlandırdığı ve ülkeyi kökenini gizlemekle suçladığı COVID-19 konusunda Pekin'e karşı bir yıl süren bir savaş yaptı.

Hem aday Biden hem de başkan Biden tamamen farklı bir yaklaşım benimsedi. Bu Biden, Blinken ve Sullivan'ın seçimden önce yazdığı makalelerde açıkça görülüyordu. Onların görüşüne göre, ittifaklar, ABD'nin Çin'i kontrol altına almak için sahip olduğu ana ve en etkili araçtır. Çin'in genişlemiş dış politikası, Amerika Birleşik Devletleri için giderek daha karmaşık bir meydan okuma sunmaktadır.

Bu iki aylık aşamaya bakıldığında Biden, Çin'i hem siber savaş hem de bölgesel gelişmelerde zorlu bir düşman olarak görüyor.

Amerika Birleşik Devletleri diplomatik, teknolojik, ticari ve ekonomik bir çatışma potansiyelinin göz ardı edilmemesi gerektiğine inanıyor. Biden yönetimi için, ticaret dengesizlikleriyle daha az meşguliyet var ve potansiyel olarak jeopolitik bir tehdit ve gelecekteki bir tehdide dönüşebilecek jeopolitik bir rakip olarak Çin'e önemli ölçüde daha fazla vurgu yapılıyor.

Çin'in Güney ve Doğu Çin Denizlerindeki hegemonik özlemleri, Hong Kong'da demokrasiyi siyasi olarak bastırması , Uygurlara karşı şiddet ve hapis cezları vermesi ve Tayvan'a yönelik çelişkili politikaları, Biden'in gündeminde belirgin bir şekilde yer alıyor.

Netanyahu'dan Refah Uyarısı Yapan Biden'a "Gerekirse Tırnaklarımızla Savaşırız" Yanıtı Netanyahu'dan Refah Uyarısı Yapan Biden'a "Gerekirse Tırnaklarımızla Savaşırız" Yanıtı

Bu dış politika bağlamında, İsrail kendisini istemeden veya ikincil olarak ABD-Çin-İsrail ilişki üçgeninin içinde bulabilir. İsrail'in Çin ile ilişkileri son 20 yılda etkileyici bir şekilde büyüyor. İsrail İhracat Enstitüsü, 2018 sonu itibarıyla Çin'in İsrail'in en büyük ikinci ticaret ortağı olduğunu, ithalatta birinci ve ihracat destinasyonları arasında ikinci sırada yer aldığını duyurdu. Çinile İsrail arasındaki ticaret hacmi milyarlarca dolar değerindedir.

Genç bir protestocu, Kanada'nın geçen ay Çin'in Uygurlara yönelik muamelesini bir soykırım olarak etiketlemesi için Kanada'nın Washington DC'deki Kanada Büyükelçiliği önünde gösteri yapıyor.
Genç bir protestocu, Kanada'nın geçen ay Çin'in Uygurlara yönelik tutumunu bir soykırım olarak kabul etmesi için Kanada'nın Washington DC'deki Kanada Büyükelçiliği önünde gösteri yapıyor.

Ticaretin çoğu, çeşitli tüketim malları, makineler ve ileri teknoloji ürünlerinden oluşmaktadır. İsrail'in 2000 yılında Phalcon gelişmiş havadan erken uyarı sistemini satmaya teşebbüs etmesinden bu yana, Clinton yönetimi ve Kongresi'nin yoğun ABD baskısının ardından İsrail, Çin ile doğrudan ileri askeri ve askeri teknoloji ilişkilerinden kaçındı.

Bununla birlikte, mevcut ABD yönetiminin endişeleri yalnızca İsrail ve Çin arasındaki çift kullanımlı askeri teknoloji transferleri ile ilgili değil, aynı zamanda Çin'in İsrail'deki büyük altyapı projelerine katılımıyla ilgili ve bunların tümü ABD-İsrail ilişkileri üzerinde stratejik bir etkiye sahip olabilir.

Endişenin büyük bir kısmı ise Çin Kuşak ve Yol Girişimi ile ilgili. Çin, Hint Okyanusu ile Akdeniz'i; limanların satın alınması, işletilmesi ve altyapı yatırımları yoluyla birbirine bağlamak için bir strateji geliştirdi. Böylece Uzak Doğu'dan Afrika'ya ve Orta Doğu'dan Avrupa'ya ticaret ve enerji rotalarını bağlayan bir kara-deniz köprüsü oluşturdu.

Amerikalılar bunu, Çin'in daha fazla siyasi nüfuz uygulamasına yol açabilecek bir ekonomik genişleme olarak görüyor. Örneğin, Yunanistan'ın en büyük limanı olan Pire limanının yüzde 67'si China Ocean Shipping Corporation'a aittir. Mesela Avrupa Birliği birkaç yıl önce Çin'in insan hakları ihlallerini kınamak istediğinde, Yunanistan şiddetle karşı çıktı. Çin ayrıca Pakistan, İtalya, İspanya ve Cibuti'de limanlara sahip ve işletiyor.

Ayrıca Tel Aviv'in deniz kıyılarında suların tuzdan arındırma tesisi ile Hayfa'daki hafif raylı sistem ihalelerine Çin'in katılımı, ABD için sorun teşkil ediyor. İsrail'den cevap talep edecek. Devam eden projelerin kısılıp kısılacağı veya sözleşmelerin iptal edilip edilmeyeceği ise şüpheli. Ancak İsrail'in ABD tarafından "ya biz ya Çin" şeklinde bir ikili ültimatomla karşı karşıya kalması da mantıksız.

Tüm bunların ortasında, Haziran 2020'de Çin ve İran , çoğunlukla petrol ve doğalgaz karşılığında altyapı yatırımlarına ilişkin 25 yıllık Kapsamlı Stratejik Ortaklık anlaşmasını imzaladı. Henüz yürürlüğe girmedi ve Çin büyük olasılıkla askeri boyutlarını erteleyecek, ancak bunun Çin-İsrail-ABD ilişkilerinde başka bir bükülme ve önemli sonuçları var.

İleriye baktığımızda İsrail, abartılı görünse bile ABD'nin bu konudaki hassasiyetlerine çok dikkat etmelidir. Çin ile ilişkilerinde Biden yönetimi ile maksimum şeffaflık, son derece doğruluk ve tam koordinasyon göstermesi gerekecek. Aksi takdirde, mevcut başkanın öncelikli olarak gördüğü bir konuda kaçınılmaz sürtüşme ve çatlak riskiyle karşı karşıya kalacaktır.

* Bu makale haaretz.com'dan çeviri yapılmıştır, metinde yer alan fikirler yazara aittir.