Bekir Şirin
Geçitkale Askeri Havaalanı, Türkiye'nin SİHA ve İHA'larının sürekli konuşlanacağı daimî hava üssü. Üsse yakın Alaniçi köyünde yaklaşık bin dönüm arazi satın alan İsrail rejimi, edindiğimiz bilgilere göre satışı İskele ilçesine kayıtlı olan bir KKTC vatandaşının üzerinden yürüttü.
Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra bir süre kullanılan ancak uzun yıllardır atıl durumda olan Geçitkale Askeri Havaalanı'nın ülkemizin SİHA ve İHA'larının sürekli konuşlanacağı daimi hava üssü olması yönünde bir karar alınmıştı. Türkiye'nin Akdeniz'deki yeni üssü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs Barış Harekatı'nın 37'nci yıldönümü törenlerine katıldığı 20 Temmuz 2021 tarihinde tam faaliyete geçmişti. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra askeri üs amacıyla inşa edilen ve başkent Lefkoşa'nın 40 kilometre doğusunda Doğu Akdeniz'e hakim bir noktada bulunan Geçitkale Havaalanı stratejik bir önem taşırken Türkiye'nin söz konusu hamlesi başarılı bulunmuştu. Türkiye'nin KKTC'de hava üssü oluşturmasının ardından İsrail rejiminin Türkiye'nin üs olarak kullandığı bölgeye yakın bir noktada toprak alımında bulunduğu ortaya çıktı.
İSRAİL, BURNUMUZUN DİBİNDE KONUŞLANIYOR
Millî Gazete'nin aktardığına göre, İsrail'in Kıbrıs'ta Türkiye'ye karşı konumlandığı ortaya çıkarıldı. İsrail, sadece Kıbrıs'ın kıyı şeridindeki arazileri değil, iç bölgelerde yer alan bölgeleri de hedef tahtasına oturttu. İsrail, Geçitkale Havaalanı'nın güneydoğusunda kalan ve piste yakın olan 'Alaniçi' köyünde yaklaşık bin dönüm arazi satın aldı.
ETRAFIMIZI SARMAYA ÇALIŞIYORLAR
KKTC topraklarında planlı ve bilinçli bir şekilde toprak alımlarında bulunan İsrail rejiminin, sinsi hamlesi için yıllar önce harekete geçtiği öğrenildi. İkameti İskele ilçesine kayıtlı olan bir KKTC vatandaşını aparat olarak kullanan İsrail lobisi, faaliyetlerini bu şahıs üzerinden yürüttü. Yaklaşık on kişiden bin dönüme yakın arazi satın alan bu şahıs, söz konusu arazi için son derece az bir bedel ödedi. İsrail öte yandan Geçitkale Hava Üssümüzün bulunduğu alana güney ve kuzeyden gelen kara yollarının etrafını da satın alma girişiminde bulundu. Üssün kuzey tarafında yer alan Geçitkale köyünde başarılı olamayan İsrail lobisi, Dörtyol olarak bilinen bölgede ise küçük de olsa arazi alımını başardı.