Lübnan merkezli Hizbullah, İsrail'e onlarca roket saldırısı düzenlediğini, İsrail tarafı ise misilleme olarak bir "terörist hücreyi" vurduğunu duyurdu. 

Savaşın bölgeye yayılmasına dönük endişelerin arttığı bir süreçte İsrail ordusu, "Lübnan'dan İsrail'in kuzeyinde yer alan Meron bölgesine yaklaşık 40 roket fırlatıldığının tespit edildiğini" duyurdu. 

Açıklamada, saldırılarda can kaybı ya da hasar olduğuna dair herhangi bir bilgi verilmedi.

İran destekli Hizbullah'tan yapılan açıklamada, üst düzey Hamas yöneticisi Salih Aruri'nin öldürülmesine "ilk yanıt" olarak İsrail'e ait önemli bir gözlem noktasına 62 roket saldırısı düzenlendiği dile getirildi. 

Aruri'nin Hizbullah'ın kalesi konumundaki Beyrut'un Dahiye semtinde bir insansız hava aracı ile hedef alınarak öldürülmesinden bu yana tansiyon yükselmiş durumda.

Grubun lideri Hasan Nasrallah, dün yaptığı bir konuşmada, Hizbullah'ın Aruri cinayetine karşılık vermemesi halinde Lübnan'ın daha fazla İsrail operasyonuna "maruz kalacağını" belirterek "İsrail'e misilleme yapılması gerektiğini" söylemişti. 

İsrail’in Halep’e Düzenlediği Saldırıda 36 Kişi Katledildi İsrail’in Halep’e Düzenlediği Saldırıda 36 Kişi Katledildi

İsrail ordusu, Hizbullah'ın bugünkü roket saldırısına insansız hava aracı ile karşılık verdiğini belirtti. 

Açıklamada, "Metula bölgesine yönelik fırlatmalardan sorumlu olan terörist hücreyi vurarak karşılık verdik" denildi. 

Ayrıca İsrail savaş uçakları ve birliklerinin Lübnan'ın güneyindeki Ayta Şaab, Yarun ve Ramiye bölgelerinde bir dizi Hizbullah hedefini vurduğu, bir fırlatma noktasını, askeri bölgeleri ve "terörist altyapıyı" vurduğu belirtildi.

Batılı diplomatlar Orta Doğu'da

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze'de üç aydır devam savaşın Lübnan, İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Kızıldeniz bölgesine yayılmasını önlemek için yeni bir diplomatik girişim başlattı.

Bu, Blinken'in savaşın başlamasından bu yana Orta Doğu'ya yaptığı dördüncü ziyaret oluyor. 

İsrail ile Hizbullah, Lübnan-İsrail sınırında sık sık karşılıklı ateş açıyor, Batı Şeria'da gerilim tırmanıyor ve Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail Gazze'yi bombalamayı sonlandırana kadar Kızıldeniz'deki nakliye yollarına saldırmaya devam etmeye kararlı görünüyor.

İsrail, Gazze'nin yönetimini elinde bulunduran Hamas'ı ortadan kaldırıncaya kadar devam edeceğini belirttiği savaşta şu ana kadar 22 bin 722 Filistinliyi öldürdü. Yaralı sayısı ise 60 bine dayandı. 

Can kaybı, mevcut rakamlar ışığında 2,3 milyon nüfuslu Gazze'de, her 100 Filistinliden birinin hayatını kaybettiği anlamına geliyor.

Gazze sağlık otoritelerine göre son 24 saatte Gazze'de en az 122 Filistinli öldürüldüğü ve 256 kişi de yaralandı. 

Blinken ve diğer üst düzey diplomatların ziyaretlerine rağmen çatışmalarda herhangi bir durulma yaşanmadı.

Gazze'nin yanı sıra Batı Şeria'da da İsrail askerlerinin operasyonlarında can kayıplarına dair haberler gelmeye devam ediyor. 

Blinken, bölge ziyaretine Türkiye ile başladı. 

İlk olarak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşen Blinken, daha sonra ve İsrail'in Gazze'deki saldırılarını sert bir şekilde eleştiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. NATO üyelerinin çoğunun aksine Hamas'ı "terörist" olarak görmeyen Ankara, savaşta arabuluculuk yapmayı teklif etti.

Blinken bir hafta sürecek bölge turu sırasında İsrail, işgal altındaki Batı Şeria, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır'ı da ziyaret edecek.

Borrell, Lübnan'da

Diplomatik çabalar kapsamında halihazırda Lübnan'da bulunan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, BM Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) Komutanı Aroldo Lazaro ile görüştüğünü bildirdi. 

Borrell, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Lazaro tarafından İsrail-Lübnan sınırındaki "Mavi Hat" ile ilgili bilgilendirildiğini belirterek, "AB'nin, gerilimin tırmanmasının önlenmesi ve azaltılmasında çok önemli bir rol oynayan BM misyonuna verdiği güçlü desteği bir kez daha teyit ettiğini" dile getirdi. 

Yeniden Lübnan'da olduğunu akaran Borrell, bir diğer iletisinde, "Gazze savaşının Lübnan ve bölge üzerindeki etkilerine ilişkin önemli görüşmeler gerçekleştireceğiz. Öncelik, bölgesel gerilimin tırmanmasını önlemek ve İsrail ile Filistin arasında ve bölgede adil ve kalıcı bir barışa ulaşılmasını sağlayacak koşulları yaratmak amacıyla diplomatik çabaları ilerletmektir." ifadelerine yer verdi. 

Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile görüşen Borrell, daha sonrası yaptığı açıklamada, "Güney Lübnan'daki durum, Gazze savaşının etkileri ve Suriye'deki durum Başbakan ile yapılan görüşmenin merkezinde yer aldı. Herkesin menfaatine olan gerilimin azaltılması ve uzun vadeli istikrar için diplomasi yoluyla birlikte çalışma konusunda mutabık kaldık." değerlendirmesinde bulundu.